Niet-gevaccineerden zijn niet verantwoordelijk voor Covid-lockdown, zegt minister van Volksgezondheid

Image source - Pexels.com


Mensen die ervoor hebben gekozen zich niet te laten vaccineren tegen Covid-19, mogen niet direct de schuld krijgen van het huidige piekaantal coronavirusinfecties en Covid-19-hospitalisaties, en de beperkingen die de Nederlandse samenleving als gevolg daarvan oplegt, zei minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge. Hij merkte ook op dat als de vaccinatiegraad hoger zou zijn, de huidige realiteit misschien anders zou zijn. Het is ook de reden waarom het kabinet instemt met opschaling naar het sneller verstrekken van boostershots.

“Ik zal niet zeggen dat de huidige situatie de schuld is van niet-gevaccineerden”, zei hij tijdens een persconferentie om nieuwe maatregelen aan te kondigen die gevolgen hebben voor vele facetten van het leven in Nederland. “Als iedereen was ingeënt, zaten we niet met de huidige problemen, waardoor we nu zulke harde maatregelen moeten nemen die niet zo nodig waren geweest als iedereen was ingeënt.”

De Jonge zei dat hij begreep dat het tijd kost voordat mensen twijfels overwinnen en zich op hun gemak voelen met het idee om zich te laten vaccineren. De regering zal gemeenschapsgroepen blijven bereiken en buurten targeten om meer mensen een prik te laten krijgen.

De niet-gevaccineerden komen te snel het ziekenhuis binnen. We dachten dat het over een langere periode zou worden uitgesmeerd. Dat gebeurt niet”, aldus premier Mark Rutte. “Er liggen ook gevaccineerde mensen in het ziekenhuis, maar meestal alleen als ze al andere aandoeningen hebben. We hebben het niet over schuldgevoelens, en vaccinatie blijft een keuze. Het is waar dat als je je niet laat vaccineren, je gewoon veel, veel meer kans hebt om in een ziekenhuis te belanden.”

Hij voegde eraan toe: “Het liefst zou ik mensen zelf vaccineren, maar daar heb je training voor nodig.”

“Tegen het einde van deze winter is waarschijnlijk iedereen beschermd, door vaccinatie of door het virus op te lopen. Laten we hopen dat mensen twijfels overwinnen voordat het virus hen bereikt”, aldus De Jonge.

Het kabinet maakte vrijdag bekend dat het wil dat zoveel mogelijk ouderen voor het einde van het jaar een boosterprik krijgen. Defensie zet 750 medewerkers, waaronder studenten, in om dit te helpen realiseren.

“De boostercampagne komt in een stroomversnelling”, zegt De Jonge. Een groot deel van de 80-plussers heeft al contact opgenomen met de GGD om een ​​afspraak in te plannen, deze week zijn de eerste injecties gegeven. Er zijn al extra prikken gegeven aan mensen met ernstige immuunstoornissen en sommige gezondheidswerkers. Ouderen die hun huis niet uit kunnen, krijgen volgende week boosters, net als thuiswonende volwassenen met het syndroom van Down.

Thuiswonende personen worden op leeftijd uitgenodigd. Momenteel is iedereen geboren in 1939 of eerder uitgenodigd door de GGD. Zodra iedereen ouder dan 60 jaar toegang heeft gehad tot een booster-injectie, zullen degenen onder de 60 hun uitnodiging ontvangen om hetzelfde te doen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?