Nederlandse viroloog waarschuwt voor totale versoepeling coronamaatregelen

Image source - Pexels.com


De Nederlandse viroloog Marion Koopmans waarschuwde dat Nederland nog niet uit de problemen is als het gaat om het coronavirus en zei dat voorzichtigheid geboden blijft. In een gesprek met NPO Radio 1 zei ze te betwijfelen of de situatie met het virus op een punt is gekomen dat de “volledige versoepeling van de maatregelen” rechtvaardigt.

Maatregelen zoals thuiswerken en het dragen van gezichtsmaskers moeten aangemoedigd blijven worden, zei ze. “Het lijkt erop dat we het ergste hebben gehad, maar er zijn echt veel ziekenhuisopnames, vooral onder kwetsbare groepen en mensen die niet zijn gevaccineerd.” Koopmans is huiverig dat het kabinet nu bijna alle maatregelen schrapt, want “als er in het najaar iets nodig is, wordt het moeilijk om het weer in te voeren.”

Voor Koopmans haast het kabinet zich om alle maatregelen te schrappen en wellicht niet volledig rekening te houden met kwetsbare groepen. “Je moet ergens de stap naar schaalverkleining zetten. Denemarken heeft dat gedaan, Groot-Brittannië heeft dat gedaan, maar daar zie je ook veel ziekenhuisopnames. Dat moet je niet bagatelliseren.”

Diederick Gommers voegde zich bij haar voor de podcast. De intensive care-expert zei dat het resultaat van het te snel opheffen van te veel beperkingen is dat medisch kwetsbare mensen die zich niet kunnen laten vaccineren, mogelijk thuis een beschermd leven moeten leiden als de samenleving niet langer voor hen opkomt.

Het kabinet zal naar verwachting de thuiswerkadvisering verminderen, maar niet afschaffen. Momenteel wordt iedereen die thuis kan werken geadviseerd om dit zoveel mogelijk te doen. Daar komt naar verwachting later deze week verandering in, waarbij werknemers wordt geadviseerd om ten minste de helft van hun werktijd thuis te werken.

Het handhaven van maatregelen zoals thuiswerken zou niet al te moeilijk moeten zijn, omdat veel mensen deze nieuwe manier van werken gaan waarderen, zei ze. “Dit is een maatregel die relatief eenvoudig is, gedragen wordt en effectief is.” Ze had een vergelijkbare benadering van gezichtsmaskers omdat “het nu zo ingeburgerd is onder de mensen: als het erg druk is, zet je een gezichtsmasker op. Waarom niet?”

Op de podcast kwam ook het leven met het coronavirus in de toekomst aan bod. Koopmans benadrukte hoe cruciaal het zal zijn om uit te werken hoe nieuwe varianten van het coronavirus moeten worden behandeld. Als ze de coronavirusvaccinatie vergelijkt met de jaarlijkse griepvaccinatie, zegt ze dat de eerste vaccinatie altijd het meest effectief is. De uitdaging zal komen als we proberen uit te vinden hoe we een effectief behandelplan kunnen handhaven, terwijl er voortdurend nieuwe varianten opduiken.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?