Nederlandse regering wil internationaal anticorruptiehof oprichten

Image source - Pexels.com


De regering zet zich in voor de oprichting van een internationaal anticorruptiehof. Volgens minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken bedreigt grootschalige corruptie in toenemende mate de stabiliteit, welvaart en veiligheid van landen.

De minister noemde Rusland als voorbeeld. De economische basis voor het regime van president Vladimir Poetin is “flagrante corruptie”, zei hij. De Russische aanval op Oekraïne bedreigt de stabiliteit in de hele regio.

“Corruptie door ambtenaren is niet alleen een financieel probleem, maar het ondermijnt ook de democratie en de rechtsstaat in een land en vergroot de ongelijkheid onder de bevolking. En het is gewoon crimineel. Niet alleen het land zelf lijdt, maar corruptie schaadt ook de belangen van andere staten’, zegt Hoekstra in een verklaring.

Het zal tijd kosten om zo’n rechtbank op te richten. De minister gaat samen met andere landen zoeken naar steun voor een anticorruptierechtbank. Nederland, Canada en Ecuador organiseren later dit jaar een conferentie over corruptiebestrijding.

Hoekstra en zijn EU-collega’s spraken maandag met Karim Khan, de hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof (ICC). Hij informeerde de ministers over de voortgang van het onderzoek naar oorlogsmisdaden in Oekraïne. Hoekstra maakte bekend dat Nederland 1 miljoen euro extra zou schenken aan het ICC.

Alle EU-landen willen dat de wet zijn beloop krijgt, zei Hoekstra na het overleg in Luxemburg. Degenen die verantwoordelijk zijn voor de “voor de hand liggende misdaden” die in Oekraïne zijn begaan, kunnen er niet mee wegkomen, en daarom is doorzettingsvermogen vereist, zei hij. “Dat was de indruk die ik kreeg van mijn collega’s. Dus laten we ervoor zorgen dat we dat waarmaken.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?