Nederlandse regering wil EU Covid-herstelgeld in klimaat duwen, AI

Image source - Pexels.com


Het kabinet wil 4,7 miljard euro uit het EU-herstelfonds voor coronavirus krijgen om al in het regeerakkoord Rutte IV door te drukken in economische plannen. De plannen zijn gericht op verduurzaming en verdere digitalisering, meldt de NOS.

Nederland krijgt geld om te investeren, maar moet in ruil daarvoor ook hervormingen doorvoeren – een vereiste voor ondersteuning die op aandringen van Nederland wordt uitgevoerd. Minimaal 37 procent van het geld moet worden geïnvesteerd in duurzaamheid en minimaal 20 procent in digitalisering en innovatie.

Het kabinet wil de auto- en energiebelasting wijzigen, CO2-heffingen voor de industrie invoeren en een vliegbelasting invoeren. Het kabinet wil geld steken in het terugdringen van stikstofuitstoot, natuurherstel en meer windenergie op zee. Het kabinet wil bij digitalisering en innovatie meer inzetten op de verdere ontwikkeling van kunstmatige intelligentie en kwantumtechnologie en de digitalisering van het Nederlandse rechtssysteem.

Kaag benadrukte dat deze plannen slechts een concept zijn van ideeën die het kabinet wil bespreken met de Tweede Kamer. Daarna gaan de plannen naar de Europese Commissie, die beslist of ze aan de eisen voldoen.

Nederland is volgens de omroep het laatste land van de 27 lidstaten dat zijn plannen indient.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?