Nederlandse regering werkt niet aan wet om fastfoodketens te beperken

Image source - Pexels.com


De Nederlandse overheid werkt aan een wet om de wildgroei aan fastfoodketens een halt toe te roepen. De wet moet gemeenten helpen nee te zeggen tegen de opening van nieuwe fastfoodrestaurants op elke hoek, zoals de grote steden vorig jaar vroegen, zegt staatssecretaris Maarten van Ooijen van Preventie tegen het AD.

“Er moet echt iets gebeuren. Een op de zeven kinderen heeft nu overgewicht en het gaat de verkeerde kant op. In de lagere sociale klassen is dat zelfs een op de drie”, zegt Van Ooijen. In het regeerakkoord staat niets over een dergelijke beperking van het vrije ondernemerschap, maar volgens de staatssecretaris past een fastfoodwet binnen de ‘gezondheidsdoelen’ van de coalitie.

Het kabinet probeerde eerder met een suikertaks mensen meer naar gezond eten te sturen, maar Van Ooijen vreest dat dit niet genoeg is. “Die overaanbod wil je echt niet hebben. Een hamburger of een broodje döner eten is geen probleem. Maar ik wil die enorme aantallen niet, en ook niet zo dicht bij scholen”, zei hij. “Natuurlijk kun je friet blijven eten. Maar ik wil dat dat een bewuste keuze is, niet gecontroleerd door een reclamebord met ongezond voedsel op elke hoek van de straat.”

Het kabinet werkt nog uit hoe deze beperkingen moeten werken. Van Ooijen presenteert de opties dit jaar aan de Tweede Kamer.

“Ik wil geen voorschriften opleggen zoals er maar nul frisdranken mogen worden verkocht. Ik wil scholen wel juridische mogelijkheden bieden om frisdrank en ongezonde voeding zoals snoep en snacks te beperken of helemaal uit te sluiten. Nu kunnen ze dat niet.” hij zei. “Gemeenten zeggen: help ons. Onlangs bezochten we een school die echt een gezond voorbeeld gaf. Maar op een steenworp afstand van de poort stonden adverteerders met grote borden: pizzapunt voor een paar euro. Probeer je dan te beheersen. We moeten helpen met dat.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?