Nederlandse regering negeerde aanbod van hulp Rode Kruis in Afghanistan

Image source - Pexels.com


Het Rode Kruis bood aan om te helpen in Afghanistan toen de evacuaties eind augustus instortten, maar het ministerie van Buitenlandse Zaken negeerde dit aanbod. Het Rode Kruis wilde hulplijnen opzetten, psychologische hulp bieden aan achterblijvers en families helpen herenigen die elkaar tijdens de vlucht hebben verloren, meldt de Volkskrant.

Het Nederlandse Rode Kruis deed een “algemeen aanbod” aan het ministerie om gebruik te maken van de kennis en expertise die in de organisatie aanwezig is, zegt een woordvoerder van het Rode Kruis tegen de krant. Maar tot nu toe heeft het ministerie het aanbod niet geaccepteerd.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken liet in reactie daarop weten eigen mensen te hebben voor psychologische ondersteuning van het personeel, waaronder lokale medewerkers van de ambassade in Kabul. “Daar hebben we veel aandacht aan besteed omdat veel medewerkers met uitdagende omstandigheden werden geconfronteerd.”

De slechte organisatie en het trage tempo van de evacuaties uit Afghanistan nadat het land medio augustus in handen van de Taliban was gevallen, leidden tot het aftreden van de waarnemend ministers Sigrid Kaag van Buitenlandse Zaken en Ank Bijleveld van Defensie. Het Parlement bekritiseerde hen omdat ze signalen over de verslechterende situatie in Afghanistan negeerden en niet eerder met de evacuaties begonnen, waardoor veel mensen niet op tijd geëvacueerd werden.

Sinds de val van Kabul heeft Nederland zeker 1.897 mensen uit Afghanistan naar Nederland gehaald – voornamelijk Nederlanders, maar ook Afghanen die op een of andere manier voor Nederland hebben gewerkt, en VN-medewerkers.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken meldde dinsdagavond dat 58 Afghanen die in aanmerking komen voor asiel in Nederland, over land naar Pakistan zijn gevlucht. De Nederlandse ambassade hielp hen de grens met Pakistan over te steken “en assisteerde hen op afstand bij hun vertrek uit Afghanistan”. Ze worden ‘binnenkort’ naar Nederland gebracht, aldus het ministerie.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?