Nederlandse regering moet Algerijnse asielzoekers compenseren voor onrechtmatige detentie: Raad van State

Image source - Pexels.com


Staatssecretaris Eric van der Burg van Asiel moet minimaal drie Algerijnse asielzoekers vergoeden die alle rechtsmiddelen hebben uitgeput omdat ze onterecht vastzaten in afwachting van hun uitzetting naar Algerije, zo oordeelt de Raad van State. De uitspraak van de hoogste bestuursrechter van Nederland kan gevolgen hebben voor ruim 250 andere Algerijnen die vastzitten in afwachting van uitzetting, meldt NU.nl.

De betrokken Algerijnse asielzoekers hebben alle rechtsmiddelen in Nederland uitgeput. Voordat ze naar Algerije kunnen worden uitgezet, moet de Algerijnse regering een laissez-passer– een tijdelijk reisdocument. De Algerijnse regering heeft alle meer dan 250 aanvragen voor een laissez-pazzer ingediend vanuit Nederland sinds het begin van de pandemie.

Aangezien de Algerijnse regering niet bereid lijkt mee te werken, en dat er niet naar uitziet dat dit snel zal veranderen, kan Nederland deze mensen niet vasthouden “in afwachting van uitzetting” omdat die uitzetting misschien nooit zal plaatsvinden. En ze kunnen niet voor onbepaalde tijd worden vastgehouden.

De Raad van State oordeelde dat Van der Berg twee van de asielzoekers bijna 9.000 euro moet vergoeden voor het ten onrechte vasthouden van hen tussen februari en 4 mei. De derde Algerijn werd eerder vrijgelaten en kreeg al een schadevergoeding van ruim 2.000 euro. De standaard vergoeding voor onterechte detentie is zo’n 100 euro per dag, zegt een woordvoerder van de Raad van State tegen de krant.

De uitspraak kan ook gevolgen hebben voor meer dan 250 andere Algerijnse asielzoekers die momenteel worden vastgehouden in afwachting van uitzetting.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?