Nederlandse regering liet Afghaanse vluchtelingen aan hun eigen verdediging over, zeggen advocaten

Image source - Pexels.com


De Nederlandse regering heeft Afghanen op de evacuatielijst gezet, maar zit nog steeds vast in Afghanistan, zeggen asieladvocaten tegen NU.nl. De Afghanen die Nederland hielpen zitten vast in het land waar de Taliban vorige maand aan de macht kwam.

Sinds vrijdag zijn de inschrijvingen om naar Nederland te brengen gesloten. De ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie en de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IOD) beantwoorden geen telefoontjes en e-mails, zeggen verschillende asieladvocaten zonder winstoogmerk.

Afghanen op de evacuatielijst blijven in het duister. Advocaat Barbara Wegelin zei: “Ze moeten het doen met geruchten en fragmenten van informatie.” Wegelin heeft ongeveer tien Afghaanse families vertegenwoordigd.

Advocaat Vivian Oliana heeft drie keer geprobeerd haar cliënt, een hoge Afghaanse ambtenaar die samenwerkte met het Nederlandse leger, op de evacuatielijst te krijgen, maar zonder succes. “Het lijkt alsof de regering probeert zo lang mogelijk weg te kijken, te debatteren en te evalueren in de hoop dat het probleem zichzelf zal oplossen”, zei Oliana.

Europese regeringen werken samen met de VN en de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) om “kwetsbare Afghanen” uit het door de Taliban geregeerde land te krijgen, zo bleek woensdag tijdens een datum van de Tweede Kamer. Afghanen redden is alleen mogelijk met internationale hulp, zegt demissionair premier Mark Rutte.

Wegelin vroeg zich af waarom Duitsland wel Afghanen over land naar Pakistan kon halen, maar Nederland niet. “Wees transparant, duidelijk en communiceer!”, aldus Wegelin. “Als er geheime plannen zijn om mensen uit Afghanistan te halen, prima. Maar laat het ons weten. Dan weten we waar we mee te maken hebben”, aldus de asieladvocaat.

De advocaten drongen er bij de Nederlandse regering op aan om actie te ondernemen voordat het te laat is.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?