Nederlandse regering geeft grondwettelijk racisme bij Belastingdienst niet toe

Image source - Pexels.com


Het kabinet erkent dat er sprake is van institutioneel racisme bij een deel van de Belastingdienst. Bronnen dicht bij de overheid bevestigen een bericht van RTL Nieuws dat dit de uitkomst is van beraadslagingen in de ministerraad. Staatssecretaris Marnix van Rij (Belastingdienst) zei eerder dat erkenning niet per se juridische consequenties hoeft te hebben.

Het kabinet besprak woensdag een voorstel van Van Rij om te erkennen dat de Belastingdienst zich op specifieke punten schuldig heeft gemaakt aan geïnstitutionaliseerd racisme. De staatssecretaris weet dat dit gevoelig ligt omdat veel mensen geen verschil zien tussen institutioneel racisme en racisme als ideologie. Maar institutioneel racisme is niet hetzelfde als rassenhaat, benadrukte Van Rij (CDA) voor de ministerraad. Ook waren er zorgen over de juridische gevolgen van een dergelijke bekentenis.

De kabinetsleden wilden niet bevestigen dat de regering die erkenning na de ministerraad zou verlenen. Van Rij legt de laatste hand aan een brief aan de Tweede Kamer hierover.

De Belastingdienst hield jarenlang een controversiële blokkeerlijst bij van mogelijke fraudeurs. Uit onderzoek van PwC bleek dat mensen met een “niet-westers uiterlijk” strenger werden gecontroleerd. Nationaliteit, leeftijd en donaties aan moskeeën werden ook beschouwd als risicofactoren voor fraude. Van Rij erkende al dat de bevindingen ernstig zijn en noemde de gebruikte criteria ‘laakbaar’ en ‘discriminerend’. Maar hij zei aanvankelijk niets over racisme.

Van Rij verwees nu naar een definitie van institutioneel racisme van het College voor de Rechten van de Mens. Hij concludeerde hieruit “dat er onbewust, onbedoeld, structureel gedrag kan optreden in een organisatie waarin groepen anders worden behandeld dan anderen.” Hij noemde dat ‘echt iets anders’ dan het bewust uitsluiten van mensen op basis van etniciteit, afkomst of religie, wat gewoon strafbaar is.

Volgens Van Rij hoeft institutioneel racisme, zo uitgelegd, geen extra juridische consequenties te hebben. Hij wees erop dat mensen die op de blokkeerlijst stonden en daardoor geleden hebben, daarvoor een vergoeding krijgen, ongeacht de reden. De contouren van deze compensatieregeling hoopt hij voor het zomerreces met de Tweede Kamer te delen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?