Nederlandse regering gebruikte studenten niet om Afghaanse tolken te evacueren: rapport

Image source - Pexels.com


Nadat Kabul in augustus vorig jaar onder de Taliban viel, zette het ministerie van Buitenlandse Zaken studenten in om Afghaanse tolken te evacueren, meldt Zembla na een gesprek met enkele van deze studenten. “Ik dacht dat ik broodjes zou gaan maken, maar we moesten contact opnemen met tolken en hen naar het vliegveld begeleiden”, vertelde een student aan het programma.

Nadat de Taliban de macht in Afghanistan hadden gegrepen, probeerden duizenden mensen het land te ontvluchten, onder wie Afghaanse tolken die voor het Nederlandse leger en hun familieleden werkten. Een week na de crisis riep Buitenlandse Zaken studenten op om het crisisteam te ondersteunen. Dit waren studenten die naast hun studie deelnemen aan het Defensie College, een studentenwerkprogramma dat bestaat uit een bijbaan voor één of twee dagen per week.

Het werk van de studenten bestond uit veel meer dan alleen ondersteuning. Ze moesten vanaf dag één contact opnemen met Afghaanse tolken in Kabul en hen veilig naar het vliegveld begeleiden, aldus Zembla. “We begonnen ze te bellen met vragen als waar ben je op dit moment? Hoeveel mensen zijn er bij je? Heb je je paspoortgegevens? En daarna zijn we ze via Whatsapp naar het vliegveld gevolgd”, zegt een student tegen het programma. Ze kregen geen steun van het ministerie. “Wij waren het crisisteam”, zei een ander.

Oud-diplomaat Pieter Feith heeft kritiek op het gebruik van studenten door het ministerie van Buitenlandse Zaken in crisissituaties. “Een crisis moet worden beheerd door professionals. Je zadelt onervaren jongeren op met verantwoordelijkheden die mensenlevens kunnen kosten”, zei hij tegen Zembla.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken kon de vragen van Zembla hierover niet beantwoorden. Een woordvoerder zei dat “momenteel een evaluatie gaande is”.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?