Nederlandse premier zegt dat EU eerste sancties tegen Rusland zal aankondigen

Image source - Pexels.com


De Europese Unie zal een “beperkt pakket aan sancties” aankondigen tegen het Russische volk dat betrokken was bij het besluit om de onafhankelijkheid van twee afvallige regio’s in Oost-Oekraïne te erkennen, zei premier Mark Rutte. Als Rusland daadwerkelijk zijn buurland binnenvalt, zullen “massieve sancties volgen”, waarschuwde hij.

Rutte zei dat de sancties waarschijnlijk gericht zullen zijn op mensen in het Russische parlement die betrokken waren bij de stemming om president Vladimir Poetin op te roepen de Oekraïense regio’s te erkennen. Ook komen er sancties tegen mensen in de afvallige regio’s en hun financiële belangen. “Nauwkeurige besluitvorming zal waarschijnlijk morgen plaatsvinden”, zei hij maandagavond tijdens een uitzending van het televisieprogramma Jinek.

Als Rusland “één stap in Oekraïne zet, ligt een enorm pakket aan sancties klaar”, zei de Nederlandse premier. Het betreden van de afvallige ‘volksrepublieken’ is voldoende om de start van dit zware pakket in gang te zetten, zei Rutte. Hij noemde het besluit van Poetin om Donetsk en Loehansk te erkennen een “grote escalatie” en “heel erg serieus”.

Poetin kondigde maandag ook een militaire “vredesmissie” aan in Donetsk en Luhansk. Hij beval militairen de vrede te bewaren in de twee regio’s waar pro-Russische separatisten daar sinds 2014 verwikkeld zijn in een militair conflict met de Oekraïense regering, waarbij zo’n 15.000 doden vielen.

De spanningen liepen vorige week weer op nadat beide partijen elkaar beschuldigden van artilleriebeschietingen. De separatistische leiders hebben in enkele dagen tijd zo’n 70.000 mensen naar Rusland geëvacueerd

NAVO-secretaris-generaal ontmoet deze week Rutte

Ook op maandagavond zei minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra dat Nederland de erkenning van de twee regio’s als onafhankelijk door Rusland “krachtig veroordeeld”.

“De erkenning van de separatistische gebieden in Oekraïne is een flagrante schending van het internationaal recht, de territoriale integriteit van Oekraïne en de akkoorden van Minsk”, zei Hoekstra op Twitter. De akkoorden van Minsk zorgden voor een staakt-het-vuren in het oosten van Oekraïne. “Nederland veroordeelt deze daad met klem en zal resoluut reageren in nauwe samenwerking met onze EU- en NAVO-partners.”

NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg heeft woensdag een ontmoeting met Rutte in Den Haag. “De besprekingen zullen onder meer de modernisering van de NAVO en de situatie aan de grens tussen Rusland en Oekraïne omvatten’, maakte de persdienst van de regering maandag bekend.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?