Nederlandse premier zal ‘bijzondere relatie’ met Turkije pragmatisch benaderen

Image source - Pexels.com


De relatie met Turkije moet pragmatisch worden bekeken, maakte premier Mark Rutte dinsdag duidelijk na een ontmoeting met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. “Het zal altijd een bijzondere relatie blijven”, zei de Nederlandse premier bij zijn eerste bezoek aan Ankara in vier jaar.

De politieke banden tussen Nederland en Turkije zijn de afgelopen jaren gespannen geweest. “Maar je kunt niet blijven stikken in je eigen mening”, zei Rutte na afloop van de bijeenkomst tegen de media. “Je moet ook proberen de relatie weer op gang te krijgen, zonder dingen te vergeven en te vergeten.”

Turkije is volgens Rutte een “enorm” belangrijke partner binnen de NAVO. Het land is van groot belang voor de verdediging van de zuidoostflank van het NAVO-gebied. Bovendien zijn de handelsbetrekkingen tussen Nederland en Turkije zeer sterk. In Turkije zijn ruim 3.000 Nederlandse bedrijven actief, stelt hij.

Rutte en Erdogan spraken vooral over de oorlog in Oekraïne. De Turkse regering probeert een bemiddelaar te zijn in het conflict. Erdogan is een van de weinige wereldleiders die nauwe banden heeft met zowel de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy als de Russische president Vladimir Poetin.

Rutte probeert te helpen bij die bemiddelingspoging. “Daar wil ik meer van begrijpen, en ik wil kijken hoe we daarbij kunnen helpen”, zei hij maandag. Rutte had het bezoek gecoördineerd met Zelenskyy. Rutte zei ook blij te zijn met de bemiddelende rol van de Turkse regering. “Turkije neemt zijn verantwoordelijkheid.”

Turkije heeft niet alle sancties van de EU en de VS tegen Rusland aangenomen. Rutte had graag meer uitgevoerde sancties gezien, maar hij begrijpt ook waarom het land aarzelt. Volgens Rutte moet Turkije nu de ruimte krijgen om te bemiddelen tussen Rusland en Oekraïne. Hij wees er wel op dat Erdogan de Russische invasie had veroordeeld.

Het afgelopen decennium leken Nederland en Turkije van het ene incident naar het andere te rollen. Maar telkens werden de banden weer aangehaald. Ondertussen bleef de mensenrechtensituatie in Turkije verslechteren. Het land zette tegenstanders gevangen en legde de media het zwijgen op.

Nederland is een van de grootste investeerders in Turkije. Rutte en Erdogan willen die economische banden verder aanhalen. De Turkse economie heeft het momenteel moeilijk. Ze kwamen overeen om te kijken naar onder meer het hervatten van de gesprekken over een douane-unie.

Erdogan is bezig met het versterken van de banden met landen waarmee hij de afgelopen jaren stootte. De betrekkingen met Israël worden nieuw leven ingeblazen en Turkije had een constructieve ontmoeting met buurland Armenië. Ook de betrekkingen met Griekenland zijn verbeterd.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?