Nederlandse premier verwijdert al jaren dagelijks sms’jes: rapport

Image source - Pexels.com


Premier Mark Rutte verwijdert al jaren elke dag sms’jes van zijn telefoon omdat hij niet genoeg ruimte op het toestel had om de berichten op te slaan, meldt de Volkskrant. Hij stuurde teksten die hij belangrijk vond door naar ambtenaren om te archiveren en verwijderde de rest zelf.

Deze methode maakt het onmogelijk om te achterhalen of Rutte berichten heeft verwijderd in overeenstemming met de Archiefwet, omdat er geen registratie is, aldus de krant. In de Archiefwet staat dat de overheid belangrijke informatie moet bewaren en toegankelijk moet maken voor verantwoording.

In 2020 deed de Volkskrant een beroep op de Wet op de openbaarheid van bestuur om toegang te krijgen tot de sms-berichten van Rutte over het coronavirusbeleid. De krant ontving alleen berichten die Rutte naar zijn ambtenaren stuurde – de berichten kwamen alleen van de telefoons van ambtenaren, niet die van de minister-president.

De krant stapte naar de rechter, waar dinsdag werd onthuld dat Rutte de gewoonte had om elke dag teksten te verwijderen. Volgens de advocaat van de Staat doet Rutte al sinds voor de pandemie aan realtime archivering.

De minister-president heeft donderdag een nieuwe telefoon gekregen, zegt de Rijksvoorlichtingsdienst Rijksvoorlichtingsdienst tegen de krant.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?