Nederlandse premier slaags met veiligheidsdiensten over zichtbare bescherming: rapport

Image source - Pexels.com


Premier Mark Rutte kwam vorige maand hevig in botsing met de veiligheidsdiensten nadat signalen waren ontvangen dat hij het doelwit was van de georganiseerde misdaad, vertelden bronnen aan het AD. Ondanks het aandringen van de veiligheidsdiensten om hem te beveiligen, weigerde Rutte zichtbare beveiliging op zich te nemen, aldus de krant.

De inlichtingendiensten kregen de informatie dat Rutte in de gaten werd gehouden door spotters in de georganiseerde misdaad en dat hij volgens het AD begin september zou kunnen worden aangevallen of vermoord. Omdat Rutte goed zichtbaar is op en rond het Binnenhof in Den Haag – het feit dat hij het liefst naar zijn werk fietst en tussen vergaderingen door loopt is zelfs internationaal bekend – wilden de veiligheidsdiensten hem zichtbare beveiliging geven tijdens zijn fietstochten en wandelingen en vroegen hem iets minder zichtbaar te maken.

Alleen, Rutte wilde niet. De waarnemend premier vond de informatie niet concreet genoeg en wilde geen zichtbare beveiliging, zeiden ingewijden tegen de krant. Hij wilde ook niet stoppen met de fiets naar het werk te gaan. “Hij wil gewoon op straat kunnen verschijnen en dat begrijp ik”, zegt een bron van AD. “Maar het werd toch verstandig gevonden om mee te werken. Want je kunt je op veel verschillende manieren beschermen.”

De weigering van Rutte voor extra beveiliging leidde tot ergernis bij de veiligheidsdiensten, die intern klaagden dat de minister-president zijn eigen belang boven het landsbelang stelde, aldus het AD. Zeer recent ontmoette Pieter-Jaap Aalbersberg, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), Rutte en overtuigde hem om in ieder geval wat extra veiligheidsmaatregelen te nemen. Sindsdien werden extra bewakers van de Koninklijke en Diplomatieke Veiligheidsdienst (DKDB) ingezet om de minister-president te bewaken.

Misdaadverslaggever John van den Heuvel noemde de dreigementen aan het adres van Rutte de laatste in de golf van geweld die steeds meer op “een soort narco-terrorisme” lijkt, in gesprek met Radio 538 Ochtendshow. “Er is al geruime tijd een, helaas zeer trieste, tendens om ook mensen die niet uit het criminele milieu komen schade te berokkenen. Denk aan de broer van kroongetuige Nabil B., zijn advocaat Derk Wiersum, en heel recent natuurlijk mijn collega Peter R. de Vries”, aldus Van den Heuvel. “Ze proberen eigenlijk angst en verdeeldheid in de samenleving te zaaien en een aanval of iets anders tegen de premier zou natuurlijk perfect passen.”

Dat Rutte nu ook extra beveiliging nodig heeft, bevestigt dat harder moet worden opgetreden tegen de georganiseerde misdaad, aldus Van den Heuvel. “Je ziet nu bijna elke week incidenten die verband houden met de georganiseerde misdaad. Dit gaat van kwaad tot erger”, zei hij, eraan toevoegend dat de reactie van de regering op dit probleem “behoorlijk naïef” was.

Het kabinet stelt een jaarlijkse verhoging van 434 miljoen euro voor aan het ministerie van Justitie en Veiligheid om de criminele onderwereld aan te pakken, en daar pas in 2022 nog 90 miljoen euro aan te besteden. Ook stelt het voor om het jaarbudget van de MIVD te verhogen, de Nederlandse Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst met 15 miljoen euro.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid doet momenteel onderzoek naar de afhandeling van beveiligingsvraagstukken in verband met de moord op Peter R. de Vries. Er is ook een commissie opgericht om te bepalen hoe goed wordt gecontroleerd op bedreigingen tegen mensen en hoe goed bedreigde mensen worden beschermd

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?