Nederlandse premier ontmoet soldaten in Litouwen, vluchtelingen in Polen

Image source - Pexels.com


Premier Mark Rutte brengt maandag een bezoek aan zowel Litouwen als Polen. Naast gesprekken met ministers ontmoet hij Nederlandse militairen in Litouwen en Oekraïense vluchtelingen in Polen.

De oorlog in Oekraïne staat centraal tijdens de reis. In Vilnius zal Rutte spreken met president Gitanas Nausėda en premier Ingrida Šimonytė. Nederlandse militairen zijn al ruim vijf jaar gestationeerd in Litouwen als onderdeel van een NAVO-missie tegen de Russische dreiging.

Daarna reist de Nederlandse minister-president naar Polen. Ongeveer 2 miljoen vluchtelingen uit Oekraïne zijn daarheen gevlucht sinds de Russische invasie van hun land bijna vier weken geleden. Rutte zal samen met de burgemeester van de Poolse hoofdstad een opvanglocatie in Warschau bezoeken.

In Warschau zal Rutte ook overleggen met zijn collega Mateusz Morawiecki. De relatie van de Nederlandse regering met de zeer conservatieve Poolse regering is de afgelopen jaren wankel geweest, mede vanwege zorgen over de ondermijning van de Poolse rechtsstaat.

Net als Litouwen staat Polen in de huidige crisis voor een harde lijn tegen Rusland. Polen riep dit weekend op tot een totaal handelsverbod met Rusland. Morawiecki steunde ook het plan om Oekraïne snel kandidaat te stellen voor het EU-lidmaatschap. Nederland is daar tegen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?