Nederlandse politieke partijen ontvingen in 2020 minder van buitenlandse donoren

Image source - Pexels.com


Politieke partijen kregen in 2020 minder grote bedragen uit het buitenland dan in 2019. Hoewel Forum voor Democratie bijna 150.000 euro minder ontving, heeft deze partij nog steeds het grootste aantal gulle gevers in het buitenland.

In totaal ontvingen zeven partijen in 2020 iets meer dan 370.000 euro uit het buitenland. In 2019 was dat ruim 483.000 euro. Dat bleek na het vrijgeven van een overzicht van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Het overzicht betrof donateurs die ruim 4500 euro hebben overgemaakt aan een politieke partij. Donaties onder dat bedrag hoefden niet te worden opgegeven.

De VVD, SP, PvdA, GroenLinks, Partij voor de Dieren en Forum voor Democratie (FVD) hebben de afgelopen twee jaar geld ontvangen uit het buitenland, blijkt uit het overzicht.

Donateurs uit Rusland hebben mogelijk ook bijgedragen aan de schatkist van politieke partijen. Een onderzoek van de Algemene Rekenkamer naar Russische financiering van Nederlandse politieke partijen zal naar verwachting echter geen succes hebben, zeggen experts tegen het televisieprogramma Zembla. Die specifieke rechtbank heeft geen onderzoeksbevoegdheden. Daarom vinden de experts dat het parlement het OM moet vragen om onderzoek.

Met 256.000 euro in 2020 kreeg FVD verreweg het meeste geld uit het buitenland. M. Ruijs uit Hong Kong was de meest gulle schenker van de partij van Thierry Baudet. Ruijs gaf de partij een kwart miljoen euro; en zelfs honderdduizend euro meer dan vorig jaar. Een voormalige donor uit Cyprus stopte in 2020 met het sturen van geld naar FVD.

D66 stond in 2020 voor het eerst op de lijst: twee donateurs gaven in totaal ruim 12.000 euro. De PVV verloor twee jaar geleden haar in Brussel wonende donor en krijgt volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken geen geld meer van donateurs boven de drempel van 4.500 euro.

Het is niet bekend hoeveel van de donaties onder de 4.500 euro uit het buitenland kwamen. Na de wijziging van de Wet financiering politieke partijen moeten alle Europese donaties onder de 4.500 euro worden geregistreerd en openbaar worden gemaakt. Na afloop wordt duidelijk hoeveel buitenlandse donaties bij welke Nederlandse politieke partijen zijn terechtgekomen. “Dan wordt ook duidelijk wat de totale omvang is van de financiële transacties tussen Nederlandse politieke partijen en hun Europese zusterpartijen”, zegt minister Bruins Slot van Binnenlandse Zaken.

Het is niet altijd duidelijk of buitenlandse giften afkomstig zijn van Nederlanders die in het buitenland wonen of dat zij schenkers zijn van een andere nationaliteit. Dit is nog minder transparant geworden omdat politieke partijen alleen de naam en het adres van donateurs hoeven te melden.

Op basis van gegevens van de politieke partijen heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken echter de indruk dat het vooral gaat om donaties van Nederlanders die in het buitenland wonen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?