Nederlandse politie dun in aanpak illegale partijen


De Nederlandse politievakbond NPB hoopt dat het kabinet dinsdag de lockdown-beperkingen versoepelt. De politie heeft moeite met het handhaven van de coronavirusregels en breekt bijna elk weekend illegale feesten op. Handhaving is niet meer houdbaar, zegt NPB-voorzitter Jan Struijs tegen de NOS.

Zo werden in het weekend op verschillende plekken in Amsterdam illegale feesten opgebroken, onder meer op een politiebureau in aanbouw op Zeeburgeiland. Ook in Arnhem brak de politie een feestje uit in een openluchtmuseum.

“We zien dat de spanningen enorm oplopen en dat de samenleving dun wordt uitgerekt”, zegt Struijs tegen de omroep. En het zijn niet alleen jongeren die snakken naar meer vrijheid. “We gingen naar illegale feesten waar ook 50-plussers massaal samenkwamen. Ze hebben een uitlaatklep nodig en wij geven de voorkeur aan gereguleerde catering met regels.” De horeca deed het vorige keer “heel goed” met het zich houden aan de geldende regels.

De politievakbonden hebben zondag voorafgaand aan de wedstrijd PSV vs. Ajax geprotesteerd tegen de hoge werkdruk en “chronische onderbezetting” bij de politie. Politieagenten gingen een uur in staking voor een vakbondsvergadering.

Lees ook:  Raad van State waarschuwt voor 'jojo-covid-beleid'

Het kabinet komt maandag bijeen om de coronamaatregelen te bespreken. Bronnen vertelden aan Nederlandse media dat het Outbreak Management Team (OMT) het kabinet heeft geadviseerd de horeca- en cultuursector weer open te laten, maar wel met een sluitingstijd van 20.00 uur, verplichte toegangspassen voor het coronavirus en een limiet op het aantal bezoekers. De culturele sector heeft al bezwaar gemaakt tegen de avondsluiting, waarbij theaters en bioscopen zeggen dat ze met een sluitingstijd van 20.00 uur weinig tot geen tijd hebben om iets te doen.

Plaats een reactie