Nederlandse politicus loopt naar voorzitter EU-parlement

Image source - Pexels.com


CDA-lid Esther de Lange stelt zich kandidaat voor het voorzitterschap van het Europees Parlement (EP). Dat laat de 46-jarige CDA-delegatieleider in het EU-parlement, tevens vicevoorzitter van de EVP-fractie, de Europese christen-democraten in EP, weten in een brief aan de fractie.

“Europa staat op een kruispunt. Een sterk parlement kan een sleutelrol spelen bij de beslissing welke kant we op moeten”, schreef De Lange aan haar EVP-fractieleider Manfred Weber. “We hebben een president nodig die het parlement aan het hoofd van de onderhandelingstafel plaatst en die kan helpen bruggen te bouwen.”

De Lange werkt al meer dan 20 jaar in Brussel. Zij is de afgelopen jaren meerdere malen genoemd voor een ministerpost in Den Haag. Ook in deze kabinetsformatie doet haar naam weer de ronde.

Kandidaten hebben tot maandag 12.00 uur de tijd om zich aan te melden. Volgens ingewijden is De Lange een grote kanshebber. Ze staat op de tweede plaats bij de EVP en veel Europarlementariërs zouden ook graag een vrouw als voorzitter zien. Een van haar grootste rivalen is de plaatsvervangend parlementsvoorzitter, haar Maltese partijgenoot Roberta Metsola, die zich al had aangemeld.

Woensdag zal de EVP stemmen wie de partij begin volgend jaar zal voordragen als opvolger van de huidige EP-voorzitter, de Italiaanse sociaal-democraat David Sassoli. De voorzitter van het Europees Parlement wordt altijd voor 2,5 jaar gekozen, waarna volgens een informele afspraak iemand uit de andere grote fractie het roer overneemt. In principe zouden nu de christen-democraten aan de beurt zijn. Dat zou een overwinning voor De Lange kunnen opleveren als ze haar fractieleden achter zich zou krijgen. Maar Sassoli wekte de indruk dat hij aan die overeenkomst aan het prutsen is en zelf als president wil doorgaan.

Aanvankelijk was Manfred Weber de meest waarschijnlijke volgende president, maar hij kondigde in september aan afstand te doen van de positie die hem was beloofd bij de zwaarbevochten toewijzing van topfuncties in Brussel in 2019. Hij werd toen tweede voor het voorzitterschap van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie. Die baan ging naar zijn landgenoot Ursula von der Leyen.

Piet Dankert (PvdA) was tot nu toe de enige Nederlandse politicus die het Europees Parlement voorzat van begin 1982 tot juli 1984 sinds de eerste rechtstreekse Europese verkiezingen in 1979.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?