Nederlandse Patriot-raketten volgende maand geleverd aan Oost-Europa

Image source - Pexels.com


Het kabinet heeft op 18 maart het besluit genomen tot het installeren van Patriot-luchtverdedigingssystemen in Sliac, Slowakije, in overeenstemming met een verzoek van de NAVO. Duitsland en Nederland zijn volgens het ministerie van Defensie gezamenlijk betrokken bij de installatie.

Slowakije deelt een grens met Oekraïne, en het Patriot-systeem zal het land helpen beschermen tegen elke raketdreiging en fungeren als afschrikmiddel tegen Russische militaire agressie. Het wapensysteem zal begin april klaar zijn voor Slowakije en zal medio april en maximaal zes maanden daarna operationeel zijn. Ongeveer 150 militairen zullen de patriotten vanuit Nederland naar Slowakije begeleiden.

“Het kabinet acht het van groot belang om een ​​actieve militaire bijdrage te leveren aan het versterken van de afschrikking en verdediging van het NAVO-alliantie”, schreef minister van Defensie Kajsa Ollongren aan de Tweede Kamer. “De verslechterende veiligheidssituatie in Europa als gevolg van de Russische inval in Oekraïne maakt deze bijdrage noodzakelijk.”

Alleen Duitsland, Griekenland, Spanje en Nederland hebben het Patriot-luchtverdedigingssysteem, wat staat voor “Phased Array Tracking Radar to Intercept On Target”. Het wapensysteem kan worden ingezet tegen vliegtuigen, helikopters en hogesnelheids-ballistische en kruisraketten, tot 20 kilometer hoog en vanaf een afstand van 60 kilometer.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?