Nederlandse Patriot-raketsystemen op weg naar Slowakije

Image source - Pexels.com


Een Nederlands Patriot luchtafweerraketsysteem en 150 Nederlandse militairen zijn onderweg naar Slowakije om “het NAVO-verdragsgebied en de bevolking te beschermen tegen mogelijke inkomende raketten”, aldus het ministerie van Defensie. Ze vertrokken donderdag vanaf de Luitenant-generaal Bestkazerne in Limburg.

De Nederlandse militairen zullen samen met Duitse militairen op vliegbasis Sliac worden gelegerd. Het Patriot-systeem zal gedurende ten minste zes maanden in de buurt worden gestationeerd vanwege de verslechterende veiligheidssituatie na de Russische invasie van Oekraïne, zei Defensie.

“Je verdedigt straks een deel van de oostflank van het NAVO-verdragsgebied. Dat is een zeer serieuze opdracht”, zei commandant van de Landmacht luitenant-generaal Martin Wijnen bij de inzet van de militairen. “Ik denk dat de capaciteit voldoende afschrikwekkend is dat het niet op schieten neerkomt. Als dat zo is, dan weet ik dat u goed bent opgeleid en samen met de Duitsers de klus zult klaren. Ik weet dat NAVO-partners kunnen rekenen op ons. Wees veilig!”

Nu de Nederlandse Patriot-raketsystemen onderweg zijn naar Slowakije, stuurt het land S-300 luchtafweersystemen naar Oekraïne. Het ministerie van Defensie benadrukte dat het de wapensystemen op verzoek van de NAVO levert. “Dat staat los van het besluit van Slowakije om het S-300 luchtafweersysteem aan Oekraïne te leveren”, zegt een woordvoerder tegen de NOS. “Zelfs als Slowakije zou besluiten het niet te doen, zou Nederland toch naar Slowakije gaan met het Patriot-luchtverdedigingssysteem.”

Frans Osinga, hoogleraar Oorlogsstudies in Leiden en verbonden aan de Nederlandse Defensieacademie, is het eens met het verweerschrift. “De levering van de Dutch Patriots is al geruime tijd afgesproken, nog voordat duidelijk werd dat Slowakije de S-300 naar Oekraïne zou sturen”, zegt hij tegen de omroep.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?