Nederlandse Patriot-raketeenheid arriveert in Slowakije voor NAVO-verdediging na konvooibotsing

Image source - Pexels.com


De Nederlandse Patriot-eenheid die de luchtverdediging in Slowakije helpt versterken, is volgens het ministerie van Defensie rond middernacht op haar bestemming aangekomen. Zaterdagavond waren al twee andere konvooien gearriveerd. De eenheid zal de patriotten nu zo snel mogelijk voorbereiden.

Een van de drie konvooien was zaterdagochtend betrokken bij een aanrijding in Tsjechië. Vijf voertuigen van het konvooi kwamen met elkaar in botsing door het slechte zicht en de gladde weg. Er werden geen gewonden gemeld.

Vier auto’s raakten zo beschadigd dat ze niet meer direct inzetbaar zijn. Defensie stuurt vervangend materieel vanuit Nederland. Volgens het ministerie heeft het ongeval geen invloed op de geplande inzet van de eenheid om de oostflank van het NAVO-gebied te versterken, omdat er geen raketlanceersystemen bij betrokken waren.

Het luchtverdedigingssysteem wordt begeleid door 150 ondersteunend personeel. De eenheid blijft zes maanden in Slowakije. Nederland gaat samen met Duitsland de luchtverdediging versterken. De VS kondigden eind vorige week aan dat ze ook een Patriot-eenheid naar Slowakije zouden sturen nadat de regering in Bratislava haar Russische S-300 luchtverdedigingssysteem aan Oekraïne had gegeven.

Met een Patriot-raket kunnen ballistische raketten, helikopters en vliegtuigen uit de lucht worden geschoten. Een Patriot-systeem bestaat uit een radar, een vuurleidingscentrum en meerdere raketlanceersystemen. Nederland heeft de Patriots sinds 1987 en heeft ze eerder ingezet in Israël en Turkije.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?