Nederlandse overheid laat sociale afstand voor Covid-toegangspassen niet vallen; Geen quarantaines voor gevaccineerde reizigers

Image source - Pexels.com


Nederland zal geen regels meer handhaven die bedoeld zijn om mensen 1,5 meter afstand van elkaar te houden, zei demissionair minister-president Mark Rutte dinsdag op een persconferentie over het Nederlandse coronavirusbeleid. Het land zal in plaats daarvan vanaf 25 september veel breder gebruik gaan maken van toegangspassen voor coronavirus, waarbij mensen die toegang willen krijgen tot verschillende locaties, moeten aantonen dat ze ofwel een vaccinatie tegen Covid-19 hebben gehad, ofwel herstellen van een infectie van de SARS-CoV-2 coronavirus, of een negatieve test voor de infectie binnen 24 uur na gebruik.

“Juist in een tijd waarin veel mensen verdrietig waren, moesten we afstand houden. Daarom ben ik blij dat we kunnen aankondigen dat we de 1,5 meter afstand als verplichting per 25 september kunnen afschaffen”, aldus Rutte. “De [Outbreak Management Team] vindt het verantwoord, als we in risicovolle situaties extra voorzichtig zijn door te werken met een coronaviruspas, wat in de ons omringende landen al gebruikelijk is.”

Met het verstrijken van de 1,5 meter regel kunnen horecagelegenheden, bioscopen, poppodia, professionele sportevenementen en culturele locaties weer op 100 procent capaciteit, mits ze gebruik maken van toegangspassen voor het coronavirus. Indoor-evenementen waar mensen niet op een vaste stoel blijven, worden toegestaan ​​met een capaciteit van 75 procent. Die evenementen mogen niet plaatsvinden van middernacht tot 6 uur ‘s ochtends, dezelfde uren waarop horecazaken verplicht gesloten moeten zijn. “Het OMT heeft ons al een tijdje geadviseerd om voorzichtig te zijn, daarom blijft de horeca ‘s nachts gesloten.” Hierdoor blijven uitgaansgelegenheden en poppodia toegang houden tot financiële steun.

“Het risico is nog steeds niet weg. We willen voorzichtig verder versoepelen”, aldus Rutte. Dinsdag bleek dat nachtclubs en discotheken weer hun deuren zouden mogen openen, maar die deuren moeten om middernacht gesloten worden. Het laten vallen van alle beperkingen kan gevolgen hebben, vervolgde hij. “Dan bestaat de kans dat een groot deel van die 1,8 miljoen [unvaccinated adults] over een paar weken in het ziekenhuis belanden.”

De coronaviruspassen worden gegenereerd in de vorm van QR-codes in de CoronaCheck-app. Wie niet over een smartphone beschikt, kan bellen met 0800-1351 om een ​​papieren exemplaar van een coronaviruspas te regelen. Bedrijven en organisaties zijn verantwoordelijk voor het weigeren van toegang aan iedereen die het vereiste bewijs niet kan leveren, en kunnen daarvoor de CoronaCheck Scanner-app gebruiken. Het kabinet zal gemeenten extra geld geven om ervoor te zorgen dat het systeem wordt gebruikt, maar hoeveel geld er zou worden verstrekt, was voor Rutte niet duidelijk. Hij beantwoordde ook geen vragen over hoeveel een bedrijf kan worden beboet voor het overtreden van de regels, maar hij zei wel dat cafés kunnen worden gesloten voor overtredingen.

De toegangspassen zijn niet bedoeld om vaccinatie af te dwingen, zei minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, maar eerder een “beperking” voor niet-gevaccineerde mensen. “Maar die beperking is niets vergeleken met de grote beperkingen die al zo lang gelden voor de hele bevolking”, vervolgde hij en merkte op dat de meeste Covid-19-ziekenhuispatiënten niet zijn gevaccineerd. “Vaccinatie is de weg naar vrijheid. Hoe hoger de vaccinatiegraad, hoe minder maatregelen er nodig zijn.”

Er werd geen einddatum van het toegangspassysteem genoemd, maar Rutte hoopte dat op 1 november meer informatie beschikbaar zou zijn. laat je voorlopig gratis testen, zei Rutte. Eerder had het kabinet betoogd dat mensen dit uit eigen zak moeten betalen als ze besluiten zich niet te laten vaccineren.

“We leven al precies anderhalf jaar met de 1,5 meter. Dat moesten we doen om elkaar te beschermen. Het was het symbool van de beperkingen”, zei minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge op het persevenement. “Dat we nu zonder kunnen, is een mijlpaal.”

Geen quarantaine voor gevaccineerde reizigers

Ook maakte het kabinet bekend dat reizigers die zijn ingeënt tegen Covid-19 bij aankomst in Nederland niet in quarantaine hoeven, ook niet als ze een land hebben bezocht waar mensen een zeer hoog risico lopen om besmet te raken met het coronavirus. De wijziging van het beleid gaat in op 22 september.

Momenteel moet iedereen die uit dergelijke landen komt, waaronder momenteel de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, tien dagen in quarantaine gaan en op de vijfde dag met een negatief testresultaat uit quarantaine worden gehaald. Zo’n 125 mensen hebben tot nu toe een boete van honderden euro’s gekregen voor het overtreden van verplichte quarantaineregels.

Regels versoepeld voor basis- en middelbare school, hoger onderwijs, openbaar vervoer

Ondanks dat een toenemend aantal basisschool- en middelbare scholieren besmet raakt met het SARS-CoV-2-coronavirus, hoeven hele klassen niet langer in quarantaine als één leerling positief test op de infectie. “Alleen studenten met een positieve test of klachten mogen thuisblijven”, aldus Rutte.

Daarnaast geldt er vanaf 25 september geen maximum meer voor het volgen van colleges en lessen in hbo- en mbo-scholen. Ook die studenten, en middelbare scholieren, hoeven geen mondkapje meer te dragen. Ze hebben nog steeds toegang tot zelftestkits voor het coronavirus die door hun school worden verstrekt en die twee keer per week moeten worden gebruikt.

Passagiers in het openbaar vervoer en mensen in veel delen van Nederlandse luchthavens zullen vanaf 25 september nog steeds mondkapjes moeten dragen. Ze hoeven echter geen mondkapjes te dragen op treinstations of op perrons.

“Het advies om thuis te werken wordt iets versoepeld”, aldus Rutte. “Werk zoveel mogelijk vanuit huis. Indien nodig alleen op kantoor. Respecteer ook de keuze van mensen die zich aan de maatregelen willen blijven houden.”

Hoewel de Nederlandse regering dinsdag verschillende aspecten van het coronavirusbeleid van het land versoepelde, maar stopte met het volledig opheffen van alle beperkingen. “25 september is niet de dag dat alles weer is zoals het was voor corona. Daarvoor zijn er nog te veel nieuwe besmettingen en ziekenhuisopnames.” zei Rutte.

Gegevens van het RIVM laten sinds 31 juli bijna dagelijks tussen de 2.000 en 3.000 besmettingen met het coronavirus zien. Het Covid-19-ziekenhuispatiëntentotaal van 635 stond op het laagste punt sinds 28 juli, het was nog steeds drie keer het totaal vanaf het moment dat de Delta-variant coronavirus golf begon het land te raken. Het gemiddelde aantal dagelijkse ziekenhuisopnames was nog steeds zeven keer het gemiddelde van vóór de Deltagolf, hoewel het constant daalt.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?