Nederlandse overheid eiste te veel belasting op spaargeld burgers: Hoge Raad

Image source - Pexels.com


Veel belastingbetalers kunnen straks mogelijk geld terugvragen bij de Belastingdienst omdat de overheid te veel belasting heeft geheven over hun spaargeld, zo blijkt uit een uitspraak van de Hoge Raad vrijdag. Volgens de rechtbank heeft de regering een fout gemaakt door de methode voor de berekening van de vermogensbelasting in box 3 te wijzigen vanaf 2017.

Vóór die wijziging ging de Belastingdienst ervan uit dat belastingplichtigen 4 procent rendement verdienden op alle spaar- en beleggingsvermogen. Belastingbetalers moesten 30 procent inkomstenbelasting betalen over die 4 procent ingebeelde teruggave. In 2017 werd een nieuwe wet van kracht, waarbij een percentage van het vermogen een verondersteld jaarlijks rendement van 1,63 procent had en de rest werd belast tegen 5,39 procent. Dit trof onevenredig degenen met meer dan 975.000 euro spaargeld, wier hele portefeuille het veronderstelde hogere rendement opleverde, zelfs als het geld volledig op spaarrekeningen met een lage rente stond.

“Hierbij wordt geen rekening gehouden met de daadwerkelijke keuze van belastingplichtigen of het daadwerkelijke rendement. De Hoge Raad is genoodzaakt om adequate rechtsbescherming te bieden tegen de vastgestelde schending van grondrechten”, aldus de rechtbank. Deze belastingregel werd beschouwd als een schending van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. De rechtbank oordeelde dat de getroffenen een schadevergoeding moesten betalen.

In een bepaald geval hielden een belastingbetaler en zijn vrouw hun geld op rekeningen die niet in de buurt kwamen van het veronderstelde rendement van de overheid. Hij heeft toen effectief duizenden euro’s aan belastingen te veel betaald.

Ongeveer 60.000 mensen sloten zich aan bij een vereniging van belastingbetalers om te strijden tegen de spaarregeling. De voorzitter van de vereniging, Jurgen de Vries, vertelde aan nieuwsdraad ANP dat ze geld terug zouden moeten kunnen krijgen, maar de bedragen waren niet meteen duidelijk. Hij was opgetogen over het besluit en denkt dat ook anderen aanspraak kunnen maken op restitutie van de overheid. De Vries schat dat 1,3 miljoen mensen spaargeld en bezittingen hebben die uitsluitend op laagrentende spaarrekeningen staan, van de 3 miljoen mensen die belasting betalen over box 3-vermogen.

“Dit is een prachtig kerstcadeau van de Hoge Raad”, zegt belastingdeskundige Cor Overduin tegen Telegraaf. Overduin werkt samen met adviesbureau Grant Thornton en stond de Bond voor Belastingbeers bij in de rechtszaak. Overduin noemde het besluit “ongekend” om geld terug te geven aan de belastingbetalers.

Het nieuwe kabinet is voornemens om vanaf 2025 box 3-belasting te gaan berekenen op basis van daadwerkelijke aangiften in plaats van veronderstelde rendementen. Door de uitspraak van het Hooggerechtshof zou het kabinet sneller kunnen handelen.

Het heffingsvrij vermogen stijgt volgend jaar naar 50.650 euro en stijgt naar 80.000 euro in 2023.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?