Nederlandse ministeries waren maanden van tevoren gewaarschuwd voor situatie in Afghanistan

Image source - Pexels.com


De Nederlandse ministeries hadden tijd om de evacuatie uit Afghanistan beter te coördineren, meldt Trouw. Vakbonden, veteranen en andere bronnen hadden de Nederlandse regering maanden van tevoren gewaarschuwd voor wat er in augustus in Afghanistan zou gebeuren.

“We moeten ons intensief richten op het oppikken van mensen in Afghanistan”, zei voormalig leider van de militaire vakbond AFMP Anne-Marie Snels in het voorjaar tegen het ministerie van Defensie. In reactie daarop vertelde het ministerie haar dat ze er al mee bezig waren.

Ook heeft Snels geen duidelijkheid gekregen van het ministerie van Defensie over het aantal mensen dat in Afghanistan voor Nederland heeft gewerkt en hoeveel er al naar Nederland zijn gehaald.

‘De tijd dringt’, schreven 17 organisaties op 1 juni in een collectieve brief aan de regering. Zij riepen op om Afghanen die Nederland hielpen zo snel mogelijk te evacueren.

“Als het dan niet snel gebeurt, weten we één ding zeker: ze zullen vermoord worden”, zei voorzitter van de vakbond voor civiele en militaire verdedigingswerkers (VBM) Jean Debie in mei.

Tolken moesten een lange procedure doorlopen om op de evacuatielijst te komen. Ook moesten ze de benodigde documenten naar de Nederlandse ambassade in Kabul brengen, een gevaarlijke reis door de aanwezigheid van de Taliban. Debie en AFMP-vakbondsvoorzitter Ton van den Berg zeiden dat, indien nodig, tolken met de helikopter moeten worden opgehaald.

In juni, juli en augustus drongen meerdere organisaties, veteranen en parlementsleden er bij de regering op aan om de evacuatie van Afghanistan te versnellen. Ze werden voor hun vragen vaak doorverwezen naar een ander ministerie.

Grootschalige evacuaties uit Kabul begonnen op 18 augustus, drie dagen nadat de Afghaanse hoofdstad in handen was gevallen van de Taliban. Minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag zei ook niet blij te zijn met het evacuatieproces, maar “het zou oneerlijk zijn te suggereren dat we de evacuatie bewust zouden vertragen. We zijn in een hinderlaag gelokt.”

In totaal zijn op 32 vluchten zo’n 1.600 mensen met Nederland als eindbestemming uit Afghanistan gevlogen. De laatste vlucht vertrok op 26 augustus. Naar schatting bleven meer dan 200 mensen op de evacuatielijst achter.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?