Nederlandse minister van Defensie stapt op na afkeuringsstemming Afghanistan

Image source - Pexels.com


Ank Bijleveld zal haar ontslag aanbieden als minister van Defensie. Ze zei het gevoel te hebben niet meer door te kunnen gaan als minister van Defensie, omdat ze haar taken niet meer kan uitoefenen door de discussie die is ontstaan ​​over haar functie, zegt ze in een verklaring aan de pers. De CDA-minister maakte haar vertrek vrijdagmiddag bekend op het ministerie van Defensie. In de uren daarvoor was binnen de partij en op het Binnenhof al duidelijk geworden dat ze zou vertrekken.

Donderdagavond nam de Tweede Kamer een motie van afkeuring aan tegen haar vanwege de chaotische evacuaties van Nederlands personeel, burgers, assistenten en familieleden uit Afghanistan. Een goedgekeurde afkeuring tegen Sigrid Kaag was voor haar aanleiding om donderdag haar ontslag als minister van Buitenlandse Zaken aan te kondigen. Ze werd vooral geprezen omdat ze vasthield aan haar overtuiging dat een minister moet aftreden als de Tweede Kamer hem berispt, hoewel er op zo’n moment geen verplichting is om af te treden.

Bijleveld maakte vrijdagmiddag haar ontslag bekend op het ministerie. Het verlaten van de baan was aanvankelijk niet haar plan, zei ze in haar verklaring. Ze wilde aanblijven ‘om de taak waar ik voor sta te voltooien’. Ze doelde onder meer op de pogingen om mensen uit Afghanistan te evacueren die nog naar Nederland kunnen reizen. “Ik merk echter dat mijn verblijf onderwerp van discussie is geworden.”

Defensiemedewerkers moeten hun werk goed kunnen doen, “en ik wil niet dat ik hun belangrijke werk in de weg sta”, aldus Bijleveld. Daarom liet ze CDA-leider Wopke Hoekstra en premier Mark Rutte weten dat ze haar ontslag wilde indienen. Ze verklaarde ook dat ze niet onder druk was gezet om dit te doen.

Minister van Justitie Ferd Grapperhaus neemt tijdelijk de leiding over het ministerie van Defensie totdat er een vervanger uit de gelederen van het CDA is gevonden. Toch laat het ministerie van Defensie een groot leiderschapsgat achter, aangezien Bijleveld niet alleen verantwoordelijk was voor haar eigen portefeuille, maar ook voor die van staatssecretaris Barbara Visser. Eind vorige maand is Visser overgeplaatst naar het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Bijleveld sprak nadat de leiding van haar partij crisisoverleg hield over de situatie. Partijleider Wopke Hoekstra, de minister van Financiën, verliet voortijdig een vergadering van ministers om te overleggen over de situatie van het ministerie van Defensie. Volgens een insider was ook CDA-fractievoorzitter Marnix van Rij aanwezig.

Meerdere kabinetsleden van het CDA waren vrijdag niet aanwezig bij de wekelijkse bijeenkomst op het ministerie van Algemene Zaken. Hoekstra vertrok snel via een uitgang van de Tweede Kamer en kwam pas een uur later terug. Hij wilde de pers niet spreken toen hij binnenkwam.

Richard van Zwol, een partijprominent die onlangs een reportage over het verloop van het CDA schreef, arriveerde vroeg in de middag op het partijbureau van het CDA in Den Haag.

Bijleveld had tijdens de debatten over het bombardement in Hawija, Irak, al flink wat kritiek gekregen van de Tweede Kamer, maar bleef ook toen bij. Het afgelopen half jaar adviseerde de demissionair minister ook de top van het CDA nadat de partij verliezen had geleden tijdens de verkiezingen en de partij worstelde met interne strijd.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?