Nederlandse militairen sturen Afghaanse families op evacuatielijst weg van de luchthaven van Kabul

Image source - Pexels.com


Vorige maand stuurden Nederlandse militairen zeker zes gezinnen weg van het vliegveld in Kabul, terwijl ze op de evacuatielijst stonden en naar het vliegveld waren geroepen voor evacuatie. Drie van deze families zitten nog steeds vast in Afghanistan, meldt de NOS na gesprekken met familieleden van de families en andere betrokkenen en op basis van documenten die ze met de omroep hebben gedeeld.

Volgens de NOS was het probleem dat Nederlandse militairen niet altijd een tolk bij zich hadden als ze met de Afghaanse families op het vliegveld spraken. Daardoor konden ze identiteitskaarten in Arabisch schrift niet lezen, of namen verkeerd gespeld bij invoer in de computer, waardoor het leek alsof mensen niet op de evacuatielijst stonden. De zes families die eerst van het vliegveld werden weggestuurd, kregen opnieuw van de Nederlandse ambassade te horen dat ze de volgende dag zouden worden geëvacueerd. Drie van de gezinnen haalden het op tijd en werden naar Nederland gebracht.

De andere drie families probeerden het vliegveld te bereiken, maar slaagden daar niet in. De vaders van deze families zijn broers en werkten in de beveiliging op Kamp Holland, de basis in de provincie Uruzgan waar jarenlang Nederlandse militairen gelegerd waren. Een vierde broer, Nesar Ahmed, was rond 2010 commandant van 240 Afghaanse beveiligers op Kamp Holland. Hij woont sinds twee jaar in Nederland.

Volgens de NOS hebben twee broers op 24 augustus uren in een open riool op het vliegveld gewacht voordat Nederlandse militairen hen binnenlieten. Eenmaal op het vliegveld lieten ze bij de controlepost hun Afghaanse identiteitskaart met hun namen in Arabisch schrift zien. De Nederlandse militairen konden het niet lezen, zei Ahmed tegen de omroep. “De Duitsers hadden wel tolken bij zich en controleerden de namen heel goed. Dat gebeurde bij de Nederlanders niet.”

De derde broer had een identiteitsbewijs met Engelse vertaling en mocht aanvankelijk door, maar werd later weer teruggestuurd. “Ze wilden bewijs dat hij voor Nederland werkte. Hij zei dat hij zijn toegangspas uit die tijd niet bij zich had. Toen zeiden ze: sorry, dan werkte je niet voor ons”, zei Nesar Ahmed tegen de omroep. Later bleek dat deze broer inderdaad op de evacuatielijst stond en geëvacueerd had moeten worden, aldus de NOS. De omroep bevestigde deze verhalen via spraakberichten tussen Ahmed en zijn broers en correspondentie tussen de familie en het ministerie van Defensie. De drie broers en hun families zijn nog steeds in Afghanistan.

Er is ook een zevende gezin, wiens vader het vliegveld bereikte om met de Nederlandse soldaten te praten, maar uiteindelijk niet naar Nederland kwam. Het gezin stond op de evacuatielijst. Na het controleren van de papieren zeiden de soldaten tegen de man dat hij zijn vrouw en kinderen net buiten de luchthavenpoort moest gaan halen. Toen hij een paar minuten later met zijn gezin terugkwam, was het hek dicht, vertelde de man aan de NOS. Zijn tas met de paspoorten van zijn familie en andere persoonlijke papieren stond achter het gesloten hek. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zei hem te wachten, maar de poort ging nooit meer open en hij en zijn familie kregen hun paspoorten nooit terug. Zijn verhaal wordt ondersteund door e-mails die hij stuurde en bevestigd door het ministerie van Buitenlandse Zaken, aldus de omroep.

De ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie laten in een reactie aan de NOS weten dat de evacuatie onder zeer extreme en chaotische omstandigheden heeft plaatsgevonden. Ze zeiden ook dat ze geen commentaar kunnen geven op individuele gevallen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?