Nederlandse militairen haalden donderdag 2.500 mensen uit Kabul, inclusief laatste evacuatievlucht

Image source - Pexels.com


Het Nederlandse leger heeft de afgelopen week ruim 2.500 mensen geëvacueerd uit Afghanistan, waaronder ruim 1.600 mensen met Nederland als bestemming. Dat meldt het kabinet in een Kamerbrief over de evacuatiemissie die donderdag eindigde met een laatste vlucht van Kabul naar Islamabad waarin nog Nederlandse diplomaten en militairen aan boord waren.

“Het is verschrikkelijk om Afghanistan na 20 jaar op deze manier te moeten verlaten”, tweette demissionair minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag. “Met pijn in het hart zijn het ambassadeteam en de militairen vertrokken met de laatste Nederlandse vlucht.”

Onder de evacués bevinden zich Nederlanders, tolken en hun gezinnen en mensen die in het verleden in de Nederlandse dienst hebben gewerkt en daardoor mogelijk gevaar lopen nu de Taliban de macht in het land hebben gegrepen. De overheid kan nog geen exacte aantallen per groep noemen.

Tot 31 augustus houdt Nederland een vliegtuig, een aantal militairen en een klein ambassadeteam gereed om indien mogelijk meer mensen “tegen de huidige verwachtingen” te vervoeren. Het zal echter niet mogelijk zijn om iedereen te evacueren die Nederlandse parlementariërs hebben geïdentificeerd. Het is niet bekend hoeveel mensen er achterblijven. De evaluatie van deze operatie volgt later, schrijft het kabinet.

Kaag erkende op sociale media dat het vertrek van de Nederlanders “drastische gevolgen” zal hebben voor de mensen die nog niet in veiligheid zijn gebracht. “De verbintenis blijft om al diegenen te helpen die recht hebben op terugkeer of evacuatie, samen met internationale bondgenoten, en om het Afghaanse volk te blijven steunen.”

Medewerkers van de immigratiedienst van de IND blijven aanwezig in Tbilisi en Islamabad, de luchthavens waar mensen arriveerden die vanuit Kabul naar Nederland vertrokken. De consulaire bijstand voor mensen in dat gebied wordt nu verleend vanuit Den Haag, en wellicht in de toekomst vanuit een buurland.

Daarnaast wordt samen met andere landen bekeken of er in de toekomst vanuit Afghanistan iets gedaan kan worden om Nederlanders en Afghanen die voor Nederland hebben gewerkt bij te staan. Hiervoor kan het nodig zijn om contacten te hebben met de Taliban, zo staat in de brief.

De evacués worden opgevangen op Defensieterreinen in Zoutkamp, ​​Huis ter Heide, Harskamp en Amsterdam. Ook komen er tijdelijke woonlocaties in de gemeenten Nijmegen en Heumen. Sommigen gaan naar een ander land, anderen moeten ergens door de gemeenten worden gehuisvest.

“Gezien de krapte op de woningmarkt kan dit langer duren”, waarschuwt het kabinet.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?