Nederlandse matroos eist schadevergoeding van Britse marine voor vermeende verkrachting


Een Nederlandse matroos stapt naar de rechtbank in het Verenigd Koninkrijk om vergoeding te eisen voor de emotionele schade die ze heeft geleden als gevolg van een vermeende verkrachting door een Britse officier, vertelde haar advocaat aan Trouw.

Trouw meldt dat de inmiddels 21-jarige vrouw werkte aan de mijnenveger Willemstad, die in 2020 deelnam aan een NAVO-missie. kast, zegt ze.

Hoewel de matroos het incident destijds bij de politie in Oslo meldde, zeggen zij en haar advocaat, Michael Ruperti, dat er twee jaar later nog steeds geen vooruitgang is in de strafzaak. NAVO-landen moeten hun eigen soldaten vervolgen, maar de Noorse autoriteiten hebben een jaar nodig gehad om de zaak officieel over te dragen aan de Britse Royal Navy Police, meldt Trouw.

In de zaak zijn verschillende andere fouten gemaakt, zei Ruperti. De commandant van het Nederlandse matrozenschip heeft geen aangifte gedaan van de verkrachting. Uit de analyse van Trouw blijkt ook dat het onderzoek naar de verkrachting in eerste instantie werd afgesloten, zonder de matroos de kans te geven te vertellen wat er met haar was gebeurd.

Lees ook:  Kabinet trekt strengere Covid-toegangspaswet in

Ruperti noemde het gebrek aan vooruitgang een “tweede trauma” voor zijn cliënt, eraan toevoegend dat haar verhaal laat zien dat de gevallen van vrouwelijke soldaten die getroffen zijn door seksueel geweld grotendeels afhankelijk zijn van hoe goed het land met jurisdictie de kwestie aanpakt.

Plaats een reactie