Nederlandse man uit Arnhem gemarteld door Syrisch regime

Image source - Pexels.com


Een Nederlandse man uit Arnhem is begin 2010 gevangengenomen en gemarteld door het Syrische regime, blijkt uit een onderzoek van NRC. Waarschijnlijk stierf hij na vier jaar hechtenis. Deze bevindingen kunnen leiden tot juridische stappen als het ministerie van Buitenlandse Zaken de zaak meeneemt in de Nederlandse beslissing om Syrië verantwoordelijk te houden voor mensenrechtenschendingen en marteling.

In Arnhem runde de man een stichting die volgens zijn gemeente geradicaliseerde jongeren aantrok. Hij werd vermist in Libanon in 2013 en bleek een jaar later gevangen te zitten in Syrië. Onder het regime van de Syrische president Bashar al-Assad werd hij gemarteld en beschuldigd van spionage en contact met terroristen.

Het is niet duidelijk of hij vrij naar Syrië is gereisd. Twee van zijn voormalige celgenoten zeggen dat hij in Libanon is ontvoerd door Hezbollah en is uitgeleverd aan Syrië. Een hoge officier van het Syrische regime bevestigde dat de sjiitische militante groepering de Arnhemmer had meegenomen.

Een voormalig celgenoot vertelde NRC ook dat de man, terwijl hij werd gemarteld, “zo hard schreeuwde dat bewakers soms moesten stoppen”. De dood van de Nederlandse man werd gemeld als een ‘hartaanval’, een term die het regime volgens NRC vaak gebruikt om dood door marteling te beschrijven.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken wist in ieder geval al sinds 2016 dat de Nederlandse man gevangen zat in Syrië, maar koos ervoor hem niet te helpen via bijvoorbeeld de Roemeense ambassade in Damascus. De Nederlandse ambassade heeft daar in 2012 haar dienstverlening gestaakt vanwege “verslechterende omstandigheden in Syrië”.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?