Nederlandse kroonprinses viert 18e verjaardag

Image source - Pexels.com


Prinses Amalia is dinsdag 18 jaar geworden. Vanaf nu kan ze haar vader, koning Willem-Alexander, officieel opvolgen als staatshoofd. De komende jaren zal ze zich echter eerst focussen op een tussenjaar, gevolgd door haar studie.

Vanwege de coronamaatregelen is er dinsdag geen groot feest. Ook is het de vraag of Amalia haar oma, prinses Beatrix, zal kunnen zien. Zondag werd bekend dat de 83-jarige prinses positief had getest op het coronavirus.

De Oranjebond riep op om tussen 9.00 en 9.10 uur de vlag met oranje wimpel op te hangen en kerkklokken te luiden. Het werk, getiteld Amalia Achttien, wordt op haar verjaardag en de dagen erna gespeeld door beiaardiers in het hele land.

Amalia begint haar koninklijke functie de dag na haar achttiende verjaardag. Daarna wordt de troonopvolger voorgesteld aan de Raad van State, de onafhankelijk adviseur van de regering en het parlement op het gebied van wetgeving en bestuur, en de hoogste algemene bestuursrechter van Nederland. Tijdens haar introductie, zoals het bijwonen van haar eerste vergadering wordt genoemd, zal ze een eenmalige toespraak houden, waarop haar vader haar heeft geholpen zich voor te bereiden.

Daarna zullen haar koninklijke taken grotendeels worden neergelegd en zal Amalia zich vooral richten op de “normale” bezigheden voor een 18-jarige: haar studie en haar passies, muziek maken en paardrijden. Mocht er iets met haar vader gebeuren, dan zal ze haar moeder vragen om voor enkele jaren de rol van staatshoofd op zich te nemen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?