Nederlandse krijgsmacht niet opgewassen tegen Rusland, Defence State Sec. is verteld

Image source - Pexels.com


De Nederlandse krijgsmacht is geen partij voor het Russische leger. Dat was de boodschap aan de nieuwe staatssecretaris van Defensie Christophe van der Maat (VVD) tijdens een werkbezoek aan de Koninklijke Marine in Den Helder, waarover De Telegraaf berichtte. “Ik kom op plekken waar ik denk: goh, laten we onze mensen hier werken? Het voelt super ongemakkelijk dat ik hier nu al een maand verantwoordelijk voor ben”, zegt Van der Maat tegen de krant.

De staatssecretaris beloofde een spoedig herstel. “Ik ga als een gek te werk om alle achterstanden weg te werken. Het zorgen voor voldoende munitie, uitrusting en opgeleid personeel is nu meer dan ooit nodig. Onze NAVO-bondgenoten moeten op ons kunnen rekenen”, zei hij tegen de krant.

Concentratie van locaties is volgens de staatssecretaris de oplossing. Dat betekent dat kazernes moeten sluiten, maar er is nog niet besloten welke en hoeveel, zei hij. “Het hele programma kan tien tot vijftien jaar duren. Maar elke euro die we te veel aan vastgoed moeten uitgeven, kunnen we niet investeren in nieuw materieel en het aanvullen van de munitievoorraden”, zegt Van der Maat tegen De Telegraaf.

Een grote meerderheid in de Tweede Kamer, de Tweede Kamer, eiste dat er tijdens deze kabinetsperiode meer geld naar Defensie zou gaan als reactie op de Russische inval in Oekraïne. De Kamer steunt het kabinetsbeleid om Oekraïne te steunen en Rusland te straffen.

Een motie van D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma vroeg het kabinet “om tijdens deze kabinetsperiode structureel extra te investeren in Defensie, zonder dat dit ten koste gaat van andere investeringen”. De motie kreeg steun van VVD, CDA, ChristenUnie, PvdA, GroenLinks, JA21, Volt, SGP en onafhankelijk Kamerlid Pieter Omtzigt.

Minister van Defensie Kajsa Ollongren zei maandag in een debat over de oorlog dat ze in kaart zal brengen hoe Defensie kan groeien naar de NAVO-norm – 2 procent van het bruto binnenlands product besteden aan militair apparaat.

Het kabinet investeert de komende jaren ruim 10 miljard euro extra in Defensie. Daarmee voldoet het kabinet nog niet aan de NAVO-norm. Het brengt Nederland wel op het gemiddelde van de Europese NAVO-landen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?