Nederlandse koning moet excuses aanbieden aan Molukkers, zegt oud-premier Van Agt

Image source - Pexels.com


Het Koninklijk Huis moet zich verontschuldigen voor het onrecht dat de Molukse gemeenschap is aangedaan, zei oud-premier Dries van Agt. Hij zei dat hij vindt dat de Molukkers bedankt moeten worden voor hun loyaliteit aan Nederland, wat niet alleen een zaak van de premier is.

“Hier ligt een taak voor onze koning”, zei de 90-jarige Van Agt in een interview in de krant. Hij wijst erop dat Indonesië al zijn excuses heeft aangeboden voor het Nederlandse geweld tijdens de Indonesische Nationale Revolutie. “Wat mij zorgen baart, is hoe verschrikkelijk het voor de Molukkers moet zijn dat ze nooit sympathie hebben gekregen van het Koninklijk Huis. Helemaal nooit!” zei de oud-premier.

Van Agt zei dat het ongekend was hoe de Molukkers die in Koninklijk Nederlands-Indië vochten in 1951 op schepen werden gezet en ter plekke vanuit het leger werden ontslagen. Duizenden Molukse soldaten die voor de Nederlanders vochten, dreigden vervolgd te worden door Molukse onafhankelijkheidsgevechten nadat Nederland hun koloniën had verloren. Als “tijdelijke oplossing” werden ze naar Nederland gehaald maar vervolgens ontslagen uit hun militaire dienst.

“Het had niet bruter en bruter kunnen zijn. Ze hebben van de ene op de andere dag hun eer en waardigheid verloren”, zei hij. In Nederland werden ze onder meer gehuisvest in voormalige concentratiekampen, omdat hun verblijf maar tijdelijk zou zijn.

In 1977 beval Van Agt als minister van Justitie in het kabinet-Den Uyl met harde hand een einde aan de treinkaping bij De Punt. Molukkers wilden Nederland dwingen de Molukkers een onafhankelijke staat te beloven. Met hulp van het Nederlandse leger werd de gijzeling na drie weken beëindigd. Zes treinkapers en twee passagiers werden gedood.

“Ik heb het altijd een gruwelijke beslissing gevonden, een grote last om mee te leven”, zei Van Agt. De oud-premier zei de achtergrond van de kaping nu beter te begrijpen, maar vindt nog steeds dat de frustratie niet op deze manier moet worden uitgedrukt.

Hij erkende dat als hij of zijn voorgangers de belangen van de Molukkers beter hadden behartigd, de kaping misschien nooit had plaatsgevonden.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?