Nederlandse jeugdwet die uit het ouderlijk huis geplaatst wordt: rapport

Image source - Pexels.com


Het Nederlandse jeugdrecht beschermt kinderen en ouders in een uithuisplaatsing, waarbij kinderen uit het ouderlijk huis worden geplaatst, onvoldoende, concluderen Leidse advocaten in een factsheet die is opgesteld in opdracht van het parlement en de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) , meldt Trouw.

Jeugdrechters kunnen onvoldoende controleren of de maatregel echt nodig is. De rechter heeft onvoldoende controle of de jeugdzorg adequaat werkt aan gezinshereniging. En onderzoekers kunnen niet uitsluiten dat kinderen uit huis zijn gehaald vanwege financiële problemen van hun ouders. Vorig jaar woonden 37.500 kinderen en tieners in Nederland niet bij hun ouders. De Tweede Kamer, de Tweede Kamer, debatteert donderdag over deze uithuisplaatsingen.

Het kinderopvangtoeslagschandaal leidde tot bezorgdheid dat de uithuisplaatsing van 1.115 kinderen uit getroffen gezinnen direct het gevolg was van de financiële problemen die waren veroorzaakt door de fraude-heksenjacht van de Belastingdienst. Jeugdbeschermingsinstellingen en rechters ontkenden dat, maar uitsluiten konden de Leidse onderzoekers niet. De wet maakt niet duidelijk genoeg dat het alleen nodig is om kinderen bij hun ouders weg te plaatsen als hun ouders hun opvoeding verkeerd interpreteren, bijvoorbeeld als ze mishandeld worden. Als dit wettelijk duidelijker was, “kan het voorkomen dat kinderen uit huis worden geplaatst vanwege andere problemen, zoals financiële problemen of de fysieke handicap van een ouder”, aldus de onderzoekers.

De onderzoekers stellen ook dat de Nederlandse rechter onvoldoende kan beoordelen of uithuisplaatsing de juiste maatregel is of dat een minder ingrijpende maatregel ook effectief zou zijn. In 40 procent van de onderzochte gevallen gaf de Raad voor de Kinderbescherming geen reden waarom een ​​minder ingrijpende maatregel, zoals hulp aan de ouder, niet zou volstaan.

De Raad voor de Kinderbescherming hoeft ook niet de precieze oorzaak van de verwijdering van het kind uit het ouderlijk huis te specificeren. Een rechtbank kan daarom niet bepalen of de ouders de kwestie hebben opgelost en of de uithuisplaatsing nog steeds nodig is. Het kan er ook voor zorgen dat ouders denken hard te werken om de problemen op te lossen, maar hun kinderen toch niet terug kunnen krijgen omdat de Raad voor de Kinderbescherming steeds met nieuwe bezwaren komt.

Als een jeugdbeschermingsinstantie besluit dat het kind niet met de ouders mag worden herenigd, neemt de wettelijke bescherming van het gezin nog meer af. Het instituut hoeft de rechter niet direct op de hoogte te stellen van zijn beslissing, waardoor het contact tussen ouders en kind op het moment dat de rechter moet beoordelen of hereniging mogelijk is, al is uitgefaseerd. In sommige gevallen zijn het kind en het pleeggezin zo gehecht geraakt dat terugkeer naar hun ouders niet langer in hun belang is. De onderzoekers somden enkele bekende zaken op waarin de rechtbank oordeelde dat de jeugdbescherming in de periode dat dit nog mogelijk was, te weinig deed om ouders en kinderen te herenigen.

“Minderjarigen en hun ouders staan ​​zwak tegenover een machtig uitvoerend apparaat”, aldus de onderzoekers.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?