Nederlandse grenscontroles stoppen gebruik etnisch profileren

Image source - Pexels.com


De Nederlandse militaire tak die de grenscontroles in het land uitvoert, zei dat het het gebruik van etnisch en raciale profilering bij het uitvoeren van de taak zal stoppen. De Koninklijke Marechaussee (KMar) maakte haar besluit bekend in een nota die volgende week is opgesteld voorafgaand aan een bijeenkomst met leden van de Tweede Kamer. Een rechter keurde de tactiek goed in een uitspraak die in september werd uitgevaardigd.

“Uitgangspunt is dat de KMar, binnen haar toezichthoudende taken, etniciteit niet wil gebruiken als indicator voor het opstellen van profielen of selectiebeslissingen”, zegt de marechaussee in een verklaring.

Haar ambtenaren mogen rekening houden met huidskleur bij het besluit om iemand van een lijn te verwijderen en een extra controle uit te voeren aan de grens, oordeelde een Haagse rechter bijna twee maanden geleden. De werkwijze is volgens de uitspraak niet in strijd met het discriminatieverbod en de KMar hoefde dus niet haar werkwijze aan te passen.

Maar volgens de memo keek de marechaussee niet alleen naar de effectiviteit van haar methoden, maar ook naar de mate van maatschappelijk draagvlak. “De KMar werkt daarom al langer aan een andere invulling van die activiteiten waarbij sprake kan zijn van of mogelijk gepaard gaat met het gebruik van etnische kenmerken, waarbij rekening wordt gehouden met rechtmatigheid en rechtmatigheid.”

De rechtszaak die bedoeld was om de praktijk te stoppen, werd aangespannen door een groep mensenrechtenorganisaties, waaronder Amnesty International en RADAR, evenals verschillende burgers. Een van hen, Mpanzu Bamenga, is gemeenteraadslid in Eindhoven voor D66. In 2018 was hij een van de weinige mensen die uit de menigte werd getrokken in de aankomsthal van Eindhoven Airport. Vervolgens kreeg hij van de marechaussee te horen dat ze extra controles deden om asielzoekers en criminelen op te sporen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?