Nederlandse F-35, F-16 jagers blijven langer in Oost-Europa; NAVO-ministers van Defensie ontmoeten elkaar volgende week

Image source - Pexels.com


De Nederlandse F-16 en F-35 straaljagers die momenteel de oostflank van het NAVO-verdragsgebied in Oost-Europa verdedigen, blijven daar nog wel even, zegt minister Kajsa Ollongren van Defensie in een Kamerbrief. De NAVO verzocht om verlenging van de luchtpolitiemissie in het gebied tot eind maart.

De Nederlandse jets zullen in april en mei ook het Bulgaarse luchtruim bewaken, zei de minister. “De uitbreiding van de luchtpolitietaak wordt gefinancierd binnen de defensiebegroting”, zei ze.

Na de Russische invasie van Oekraïne deed de NAVO een beroep op de geallieerde naties om haar afschrikking en verdediging te helpen versterken, vooral langs de oostflank. Om dezelfde reden zal Nederland binnenkort in samenwerking met Duitsland Patriot-raketsystemen naar Slowakije sturen. “De regering steunt de gezamenlijke actie van de NAVO en internationale partners in reactie op de invasie”, zei Ollongren. “Nederland staat klaar om een ​​bijdrage te leveren.”

De NAVO-ministers van Defensie zullen volgende week, op 16 maart, in Brussel bijeenkomen om de oorlog in Oekraïne en de veiligheidssituatie aan de oostflank van de NAVO te bespreken.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?