Nederlandse delegatie ontmoet Taliban in Qatar, meldt Afghan TV

Image source - Pexels.com


Een delegatie van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken in Qatar heeft overleg gehad met de Taliban, het nieuwe regime in Afghanistan, aldus een Afghaanse televisiezender. Demissionair minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag was woensdag in die Arabische Golfstaat.

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken wilde er geen commentaar op geven.

De Taliban hebben vertegenwoordiging in Qatar, een land dat nauw contact heeft gehad met de Taliban. Het tv-station TOLONews meldde op basis van beweringen van een Taliban-woordvoerder dat plaatsvervangend hoofd Sher Mohammad Abbas Stanekzai de situatie in Afghanistan besprak met de Nederlandse delegatie. Ook de reismogelijkheden en de exploitatie van de luchthaven van Kabul kwamen aan de orde.

Meer Europese landen hebben al met de Taliban gesproken. Het kabinet heeft altijd gezegd contact met de nieuwe leiders in Kabul niet uit te sluiten om de Nederlandse belangen te behartigen. Het kabinet benadrukte echter dat een ontmoeting met de Taliban niet betekent dat het regime wordt erkend als de nieuwe regerende regering van Afghanistan.

Kaag is momenteel op tournee door de regio om te praten over de ontwikkelingen in Afghanistan. Ook maakte de minister in Qatar bekend dat de Nederlandse ambassade in Kabul tijdelijk naar Doha wordt verplaatst. De ambassade in Kabul gaat weer open zodra de veiligheidssituatie het toelaat.

Er zijn nog steeds veel mensen in Afghanistan die het land willen verlaten. Het gaat om Nederlanders, maar ook om Afghanen die de Nederlandse missie hebben geholpen, onder meer Nederlandse journalisten en ontwikkelingsorganisaties.

Nederland slaagde erin om meer dan 2.500 mensen uit Kabul te evacueren. Daarvan zijn er nog zo’n 1.600 in Nederland. Inmiddels hebben ruim 13.000 Afghanen zich bij het ministerie van Buitenlandse Zaken gemeld dat ze naar Nederland willen komen. Ze zeggen dat ze in aanmerking komen voor evacuatie. Politieke ingewijden bevestigden hierover berichten van De Telegraaf.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?