Nederlandse coalitie naar EU-hof om Russische sites te deblokkeren

Image source - Pexels.com


Een Nederlandse coalitie die opkomt voor pers- en internetvrijheid wil dat het Europese Hof van Justitie in Luxemburg kijkt naar de blokkade van de Europese Unie op Russische staatsmedia als RT en Spoetnik. De groep, waaronder de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) en burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom vallen, heeft daar dinsdag een petitie voor ingediend.

Volgens de Freedom of Information Coalition (FOIC) is het Europese besluit om deze kanalen te censureren ‘in haast’ genomen. Dat gebeurde een paar dagen nadat Rusland Oekraïne was binnengevallen. Er is geen onafhankelijke en zorgvuldige beoordeling geweest, zei FOIC. “Dit roept vragen op over onze rechtsstaat en waar we als samenleving voor staan.”

“Dit was een politieke beslissing, zonder rechterlijke toetsing”, zegt Rejo Zenger van Bits of Freedom. “De beslissing om informatie ontoegankelijk te maken moet niet bij onze regeringsleiders liggen, maar bij onafhankelijke rechters.”

De organisaties erkenden dat de Russische zenders niet objectief zijn en dat ze de inhoud die de zenders verspreiden niet ondersteunen. Maar, zei Thomas Bruning van de NVJ, “desinformatie moet in een rechtsstaat niet worden bestreden met censuur.”

Volgens Anno Scholte ter Horst van Freedom Internet staat de maatregel ook ‘op gespannen voet met het principe van netneutraliteit’. Dat is de wettelijke verplichting van aanbieders om al het dataverkeer gelijk te behandelen.

Naast Freedom Internet maken ook de internetproviders A2B Internet en BIT deel uit van de coalitie. Zij zijn de eisers in de zaak.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?