Nederlandse Buitenlandse Min. druk op meer Afghaanse evacuaties tijdens bezoek aan Pakistan, Qatar

Image source - Pexels.com


Demissionair minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Zaken zal deze week in het kader van een internationaal diplomatiek offensief verschillende landen rond Afghanistan bezoeken om mensen die niet geëvacueerd konden worden uit het door de Taliban gecontroleerde land toch te helpen eruit te komen. Samen met Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk voert Nederland de druk op “meerdere landen in de regio” op om mensen binnen te laten die Afghanistan weten te verlaten, aldus bronnen tegen het AD.

Een woordvoerder van Kaag wil de krant niet vertellen welke landen ze gaat bezoeken en met wie ze gaat spreken. Maar volgens de bronnen van de krant zal de Nederlandse minister een bezoek brengen aan Pakistan, Turkije en Qatar.

Landen die contact hebben met de Taliban praten met het regime via het Taliban-kantoor in de Qatarese hoofdstad Doha, maar het is niet bekend of Kaag in Qatar zal proberen met de Taliban te praten. Turkije zal waarschijnlijk een belangrijke rol spelen bij de heropening van de luchthaven in Kabul – de Taliban vroegen Turkije om technische assistentie en de Turken zeiden dat ze bereid waren. En Pakistan is een logistieke bestemming – Militaire vluchten van defensie vanuit Kabul zijn de afgelopen weken geland in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad, zo’n 500 kilometer verderop.

“Achter de schermen wordt er alles aan gedaan om mensen eruit te krijgen”, zegt een bron tegen het AD. Het kabinet overweegt alle opties, ook evacuaties over land. Tijdens een bezoek aan de landen in de regio wordt van Kaag verwacht dat hij onderhandelt over zaken als het verlenen van toegang en visa aan mensen die nog op de Nederlandse evacuatielijst staan ​​en aan de grens verschijnen.

Minister-president Mark Rutte staat ook “continu in contact met regeringsleiders” over Afghanistan, aldus bronnen van de krant. Hij zal dinsdag een bezoek brengen aan de Franse president Emmanuel Macron en in het weekend gesproken met de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Britse premier Boris Johnson. Het doel is om samen te werken om zo snel mogelijk “vertegenwoordiging op de een of andere manier” in Kabul te vestigen.

Nederland heeft de afgelopen weken 2.500 mensen geëvacueerd uit Afghanistan, van wie 1.600 Nederland als eindbestemming hadden. De anderen vlogen vanaf Schiphol naar andere landen. De evacuatievluchten zijn donderdag gestopt, op basis van instructies van het Amerikaanse leger, dat verantwoordelijk was voor het beveiligen van de luchthaven in Kabul.

Eind vorige week vielen zelfmoordterroristen het vliegveld van Kabul aan, waarbij minstens 169 Afghanen en 13 Amerikaanse soldaten om het leven kwamen. Terroristische organisatie IS-K heeft de aanslag opgeëist.

Maandag zijn meerdere raketten afgevuurd op de luchthaven, meldt de NOS. Een Amerikaanse drone-aanval zorgde ervoor dat ten minste een deel van de raketten niet werd geraakt, vertelde een Amerikaanse functionaris aan persbureau Reuters, hoewel het nog niet duidelijk is of alle raketten zijn neergeschoten. Een getuige vertelde aan persbureau AP dat er drie explosies waren gehoord.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?