Nederlandse boycot Olympische Winterspelen in Peking zinloos, zegt expert

Image source - Pexels.com


Dat Nederland de Olympische Winterspelen boycot, zoals het Witte Huis heeft gedaan, baart China weinig zorgen, zegt China-expert Frans-Paul van der Putten tegen NU.nl.

Vertegenwoordigers van de Amerikaanse regering blijven thuis terwijl Amerikaanse atleten deelnemen aan de Olympische Winterspelen in Peking om te protesteren tegen de mensenrechtenschendingen in China van de Oeigoerse moslimminderheid en in Tibet. “Als Nederland China zou boycotten, zou China daar weinig van merken. Nederland probeert af te stemmen met Europese partners en dat is precies wat je moet doen”, aldus Van der Putten. De China-expert zei dat landen die de Olympische Spelen boycotten internationale aandacht vestigen op de situatie in China, maar weinig doen om problemen op te lossen.

In 2021 nam de Tweede Kamer een motie aan van D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma, die China’s behandeling van de Oeigoerse bevolking bestempelde als genocide. “De Kamer gaf aan dat dit een belangrijk en serieus onderwerp is, maar er zijn ook economische banden en veiligheidsproblemen waar je rekening mee moet houden”, aldus Van der Putten.

De China-expert zei dat Nederland kritisch zal blijven op de mensenrechtensituatie in China, “maar we willen de deur openhouden voor verdere dialoog met China.”

Van der Putten zei dat hij naar de Olympische Winterspelen zou kijken “niet om te schaatsen of te skiën, maar om te zien wat de Chinese leider Xi Jinping te zeggen heeft.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?