Nederlandse bestuurders verdacht van uitbuiting van arbeidsmigranten in Duitsland

Image source - Pexels.com


De Duitse politie en justitie verdenken twee leidinggevenden van een Nederlands uitzendbureau van huisvesting van voornamelijk Roemeense arbeiders in verwaarloosde en verwaarloosde woningen tegen exorbitante huurprijzen, zei de Duitse politie zondagmiddag. De melding kwam nadat de politie huiszoekingen had uitgevoerd in acht panden die door de Nederlandse dienst worden verhuurd aan Oost-Europese arbeidsmigranten in de regio Kleef, nabij Nijmegen.

Volgens de Duitse justitie hebben de Nederlandse verdachten misbruik gemaakt van de precaire financiële situatie van de Roemeense arbeiders. Ze maakten ook gebruik van het gebrek aan talenkennis van de arbeiders. Als gevolg hiervan hadden de migrerende werknemers volgens het Duitse rechtssysteem geen andere keuze dan in te stemmen met de huisvesting die hun werd aangeboden tegen veel te hoge huren.

Justitie en politie zijn zondag begonnen om de woonruimte van de Roemenen te laten controleren door een deskundige op het gebied van bouw- en huisvestingstoezicht. Ook worden alle betrokkenen geïnterviewd en wordt bewijs verzameld.

Duitse overheidsinstanties hebben medio februari ook zes grote opvangtehuizen voor arbeidsmigranten in Geldern en Emmerich gecontroleerd, waarbij het gaat om Bulgaren en Roemenen die in de Nederlandse vleesindustrie werkten. De brandveiligheid in de gecontroleerde accommodaties in Geldern en Emmerich was onvoldoende, er was schimmelgroei, ontbrekende elektrische voorzieningen en andere constructieve mankementen.

Volgens de regering van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen maken Nederlandse uitzendbureaus misbruik van de verschillende wetgeving in Nederland en Duitsland. De beperkingen die in Nederland gelden, zoals maximale huur en behoorlijke woonomstandigheden, gelden volgens de federale overheid in Düsseldorf niet in Duitsland.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?