Nederlandse atleten waarschuwen geen telefoons en laptops mee te nemen naar Olympische Winterspelen in Peking

Image source - Pexels.com


Sportkoepelorganisaties NOC*NSF hebben Nederlandse sporters die later deze maand naar de Olympische Winterspelen in China reizen, opgedragen hun telefoon en laptop thuis te laten. Dit is een voorzorgsmaatregel in het meest verstrekkende pakket maatregelen dat NOC*NSF ooit heeft genomen tegen mogelijk Chinees toezicht, meldt de Volkskrant op basis van gesprekken met insiders.

NOC*NSF technisch directeur Maurits Hendriks bevestigt desgevraagd aan de krant dat ze verschillende maatregelen nemen. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en de inlichtingendienst AIVD hebben het NOC*NSF twee maanden geleden geïnformeerd over de situatie in China, aldus Hendriks. “Dat is normaal. Daarbij zoomen we heel nauw in op de veiligheidssituatie in een land, op de politieke context, maar ook op cybersecurity.”

Erik Ploegmakers van beveiligingsbedrijf Zerocopter noemde de voorzorgsmaatregel ‘uiterst verstandig’. Volgens hem blokkeert China het gebruik van virtual private networks (VPN). “Dat betekent dat je rechtstreeks communiceert via de infrastructuur van de Chinese overheid.” Hij zei dat China al het internetverkeer kon zien en manipuleren, inclusief oude berichten, medische gegevens, contacten en foto’s.

Het land zet de “grote Chinese firewall” – internetcensuur – uit voor atleten om sociale media zoals WhatsApp te gebruiken. “Maar daar wordt zeker op toegezien”, zegt Ploegmakers. “Het feit dat ze de blokkade weghalen, maakt het alleen maar verdachter.”

Amerikaanse media meldden dat China tijdens de Olympische Spelen in Peking in 2008 hotels verplichtte om atleten, familieleden en hotelkamers van journalisten af ​​te luisteren.

Nederland vernietigt al jaren telefoons van Nederlandse functionarissen en diplomaten die bij hun terugkeer China bezochten.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?