Nederlands paspoort vierde meest waardevolle ter wereld

Image source - Pexels.com


Het Nederlandse paspoort is het vierde meest waardevolle ter wereld, volgens de Henley Passport Index voor 2022. De index rangschikte 199 verschillende paspoorten op basis van hoe gemakkelijk een persoon met een van hen kan reizen naar 227 verschillende bestemmingen, op basis van gegevens van de International Luchtvervoersautoriteit (IATA).

Japan en Singapore staan ​​samen voor de meest waardevolle paspoorten ter wereld. Met deze paspoorten kregen reizigers visumvrij toegang tot 192 reisbestemmingen. Duitsland en Zuid-Korea kwamen op de tweede plaats met 190 bestemmingen, gevolgd door Finland, Italië, Luxemburg en Spanje op de derde plaats met 189. Nederland eindigde op de vierde plaats met Oostenrijk, Denemarken, Frankrijk en Zweden met 188 bestemmingen.

Onderaan de lijst staan ​​de door conflicten verscheurde landen Afghanistan (26 bestemmingen), Irak (28) en Syrië (31).

Het in Londen gevestigde adviesbureau voor wereldburgerschap en verblijfplaats Henley & Partners houdt sinds 2006 ‘s werelds meest reisvriendelijke paspoorten bij. Dit jaar merkte het bedrijf op dat reisbeperkingen die werden ingevoerd als gevolg van de Covid-19-pandemie, resulteerden in de grootste wereldwijde mobiliteitskloof het is ooit gezien, meldt CNN.

De reisverboden voor rijke landen die werden opgelegd aan overwegend Afrikaanse landen nadat Zuid-Afrika eind vorig jaar de Omicron-variant identificeerde, wierp een licht op de groeiende kloof tussen meer welvarende en armere landen, aldus het bedrijf in zijn laatste rapport.

Door pandemiegerelateerde beperkingen buiten beschouwing te laten, zijn de reisvrijheden de afgelopen decennia uitgebreid. In 2006 kon een gemiddeld persoon zonder visum naar 57 landen reizen. Dit jaar zijn dat 107 bestemmingen. Hoewel deze vrijheden vooral worden genoten door Europeanen, Amerikanen en inwoners van de rijkere Aziatische landen.

Paspoorthouders uit Zuid-Afrika, het hoogste Afrikaanse land op de 51e plaats, kunnen visumvrij naar 104 landen reizen. Inwoners van Botswana, het volgende Afrikaanse land op de lijst, kunnen slechts 86 landen bezoeken zonder vooraf een visum aan te vragen. Paspoorthouders uit landen als Angola, Kameroen en Liberia kunnen slechts ongeveer 50 bestemmingen bezoeken.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?