Nederlands Covid-beleid moet veranderen, zeggen burgemeesters in hulproep

Image source - Pexels.com


De burgemeesters van zo’n 30 steden hebben het kabinet in een noodkreet gevraagd om het coronavirusbeleid fundamenteel te herzien. Het huidige beleid mist logica. Het legt te veel druk op burgers en gemeenten, schreven burgemeesters Femke Halsema (Amsterdam) en Paul Depla (Breda) in een opiniestuk in de Volkskrant, mede namens hun collega’s.

Volgens de auteurs zijn de ad hoc maatregelen van de overheid “een te zware belasting voor het uithoudingsvermogen en het vertrouwen” in het lokale bestuur. “Het is in feite onmogelijk, maar ook onwenselijk onder de rechtsstaat om met repressie burgers krachtig te overtuigen van de juistheid van maatregelen. Het put niet alleen het handhavingsapparaat uit, maar een repressieve overheid komt haar eigen burgers tegen. Met zoveel burgers op het punt van verdrinken, mag het coronavirusbeleid niet verder bezwijken voor de repressieve verleiding. Dan brokkelt het gezag verder af.”

“We dringen er daarom bij het kabinet en het parlement op aan om het coronavirusbeleid fundamenteel te herzien”, schreven de ondertekenaars. “Wij als burgemeesters kiezen er vaak met grote meerderheid voor om de kabinetsmaatregelen af ​​te dwingen met de middelen die we hebben. We willen niet dat de chaos groter wordt en de woede niet toeneemt.”

Burgemeesters hebben de afgelopen weken meerdere keren moeten optreden tegen hun burgers, toen eerst de horeca en daarna de culturele sector opengingen tegen de regels uit protest tegen de coronavirusmaatregelen. Terwijl veel burgemeesters aanvankelijk zeiden een oogje dicht te knijpen voor deze demonstratie, herinnerde het kabinet hen er snel aan dat zij verantwoordelijk zijn voor de handhaving van de regels en dat de regels voor iedereen gelden.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?