Nederlands beleid verandert kloof tussen arm en rijk niet: Planbureau

Image source - Pexels.com


De structurele ongelijkheid tussen sociale groepen in Nederland neemt niet af. En dat ondanks beleid om deze kloof te verkleinen, concludeerde het SCP na vergelijking van de situatie in 2014 en 2020. Het kabinet moet gaan kijken naar de mensen, niet alleen naar hun arbeidsmarktpositie, zegt SCP-directeur Kim Putters tegen Nieuwsuur.

“Het gaat om grote verschillen in zelfredzaamheid tussen burgers, vooral tussen mensen die meer en minder toegang hebben tot middelen als werk en inkomen, sociale netwerken, zorg en ondersteuning, of opleiding”, aldus Putters. “In ons onderzoek zien we keer op keer groepen kwetsbare burgers die al jaren in de steek gelaten worden, mede doordat de achterstanden zich op meerdere plaatsen voor hen opstapelen.”

Volgens Putters moet het kabinet meer aandacht besteden aan de mensen achter het probleem. “Het gaat erom of het goed gaat met mensen”, zegt ze. “Dus niet alleen of het goed gaat met de arbeidsmarkt, hoeveel ze kunnen werken en hoe zeker hun werk is. Maar het heeft ook vaak te maken met schulden of onzekerheden, de zorgrekening, en vaak hebben de kinderen het ook moeilijk op school. een opeenstapeling van problemen. De groep betrokkenen is vrij groot, zo’n 28 procent van de bevolking, en dat is er niet beter op geworden.”

“Alleen kijken naar meer vast werk is niet de hele oplossing. Het gaat ook om de belastingpapieren, een herinnering van de zorgverzekeraar, de haalbaarheid van de regels. Nu raken mensen verstrikt en kunnen ze het hoofd niet meer boven water houden. om terug te gaan naar humane maatregelen.”

Deze groep worstelende burgers is niet nieuw geïdentificeerd. “We weten dit al lang en het kabinet zegt dat ze er iets aan gaan doen, maar we zien te weinig dat hun positie verbetert.”

Er zullen altijd verschillen zijn in de samenleving en de overheid kan niet alles oplossen, erkende Putters. “Maar waar de overheid wel verantwoordelijkheid heeft, is dat ze sommige groepen structureel benadeeld. Het probleem is dat de samenleving voelt dat ze niet kunnen vertrouwen dat hard werken, je best doen en goed contact houden, je vooruit brengt in het leven. Dat devalueert en polariseert de samenleving.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?