Nederlanders in Rusland voelen zich steeds ongemakkelijker

Image source - Pexels.com


Nederlanders die in Rusland wonen, voelen zich steeds ongemakkelijker in het land dat oorlog voert tegen Oekraïne, meldt de NOS na met twee van hen te hebben gesproken. De Nederlandse ambassade in Rusland is met meerdere mensen in gesprek om de mogelijkheden te bespreken.

Ondernemer Jeroen Ketting vertelde de omroep dat hij de afgelopen dagen met ongeloof was vervuld. “Ik ben natuurlijk geen Russisch, en ik steun absoluut niet [the invasion of Ukraine], maar ik heb 28 jaar bruggen gebouwd tussen Rusland en het Westen. Daar heb ik nu mijn twijfels over. Hetzelfde geldt voor andere Nederlanders die ik hier spreek. Ze vragen zich ook af met wat voor land ze al die tijd te maken hebben gehad”, zegt hij in de podcast De Dag.

Pyotr Sauer, die in Rusland woont en als journalist werkt voor de Moscow Times en The Guardian, zei dat dit “de moeilijkste week van mijn leven” was. “Ik kan nog steeds moeilijk begrijpen dat Rusland, het land waarin ik ben opgegroeid, Oekraïne is binnengevallen. En zo gewelddadig ook. Ik kan me alleen maar voorstellen hoe Oekraïners zich voelen, en dat is duizend keer erger.” Rusland wordt volgens hem nog autoritairder nu het oorlogstijd is. “Het is al moeilijk voor Russische journalisten. Je mag het woord oorlog niet uitspreken. Als je het woord invasie schrijft, wordt je medium geblokkeerd. Buitenlandse journalisten mogen nog wel werken, maar ik ben bang dat we eruit worden gezet het land op elk moment.”

Minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken riep maandag Nederlanders in Rusland op het land te verlaten. Een woordvoerder van KLM kon aan nieuwsdraad ANP niet vertellen of er Nederlandse reizigers vastzitten in Rusland. De Nederlandse luchtvaartmaatschappij annuleerde tot eind maart alle vluchten van en naar Moskou en Sint-Petersburg. Rusland sloot ook zijn luchtruim voor Europese luchtvaartmaatschappijen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?