Nederlanders gaan Covid-ventilatieproblemen op school aanpakken met CO2-detectoren

Image source - Pexels.com


Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap trekt 17 miljoen euro extra uit zodat elk klaslokaal in het basis- en voortgezet onderwijs een kooldioxidedetector kan aanschaffen. Scholen die al CO2-monitoren hebben aangeschaft, krijgen de kosten vergoed.

In totaal hebben zo’n 115.000 klaslokalen een meter nodig, zegt een woordvoerder. Het wordt aangeraden om het via gespecialiseerde leveranciers in te kopen, omdat het monitoringsysteem aan specifieke eisen moet voldoen, zoals het gebruik van een infraroodsensor. Het wordt gezien als ‘dringend advies’ om de monitoren aan te schaffen, en is volgens de woordvoerster niet verplicht. “Maar de scholen hebben hier zelf om gevraagd, dus we gaan ervan uit dat ze dit advies zullen opvolgen.”

“De monitoren geven aan dat er moet worden geventileerd, maar juist deze ventilatie is een probleem voor scholen”, zegt een woordvoerder van de AVS. “Als we willen dat onze leerlingen en docenten in een gezonde omgeving werken, dan moet er snel gehandeld worden.”

“CO2-detectoren geven informatie, maar zijn geen oplossing”, zegt een woordvoerster, aldus een woordvoerder van vakbond CNV Onderwijs. “Want dan moet je een raam openzetten.”

Ook komt er een hulplijn voor scholen die advies nodig hebben om hun ventilatie op orde te krijgen en een “nooddienst” die “op korte termijn helpt bij de ventilatie”, aldus het ministerie. Als scholen hun luchtkwaliteit niet op peil kunnen krijgen, kunnen ze de hulplijn bellen, zegt de woordvoerder. Als er daarna nog steeds geen verbetering is, kan iemand van de spoedeisende hulp langskomen.

Het ministerie heeft afspraken gemaakt over ventilatie met de verenigingen van het basis- en voortgezet onderwijs en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). Ook kunnen scholen subsidie ​​krijgen van de gemeente voor het verbeteren van de ventilatie. Eerder trok het kabinet hiervoor 360 miljoen euro uit.

Goede ventilatie in scholen is al sinds het begin van de coronacrisis een probleem. Het kabinet heeft in oktober 2020 subsidie ​​ingevoerd, maar de ventilatie in ongeveer de helft van de scholen is nog steeds niet op orde, meldde de Algemene Vereniging van Schoolleiders (AVS) vorige maand.

Minister van Onderwijs Dennis Wiersma erkent dat het “gewoon snel beter moet worden”. Hij had ook liever gezien dat het probleem anderhalf jaar geleden was aangepakt. Wiersma hoopt dat er snel oplossingen komen, vooral vanwege de besmettelijke Omicron-variant van het coronavirus. Maar volgens hem is de coronacrisis niet de enige reden om de ventilatie te verbeteren. “Zelfs zonder Omicron hebben kinderen recht op schone lucht.”

De onderwijsraden en de VNG zeggen blij te zijn met de aanpak, maar vinden dat er meer nodig is. Volgens de organisaties zouden verouderde schoolgebouwen verbeterd moeten worden. “Dit vraagt ​​om een ​​flinke financiële impuls en een gezamenlijke aanpak”, zegt Henk Hagoort van de VO Raad, de raad van middelbare scholen.

De subsidie ​​voor ventilatiesystemen is bedoeld om aanpassingen te doen aan het schoolgebouw, legt een woordvoerder van CNV Onderwijs uit. Dergelijke ingrepen kosten echter veel tijd en die tijd is er nu de pandemie woedt. Volgens de vakbond moet er meer aandacht komen voor alternatieve oplossingen. “Denk aan luchtfiltering, of luchtzuivering door middel van UV-lampen. Met de huidige regeling kun je voor zulke nieuwe technieken geen subsidie ​​krijgen.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?