Nederlanders die vastzitten in Afghanistan zijn onder andere fmr. asielzoekers; “Onbegrijpelijk”, zegt Defensie Min.

Image source - Pexels.com


Onder de mensen die Nederland geëvacueerd heeft en nog moet evacueren uit Afghanistan, waren ruim 1.250 Nederlanders met Afghaanse roots. Ze waren in het land onder meer op bezoek bij familieleden toen het in handen viel van de Taliban. Minister van Defensie Ank Bijleveld noemde dit “onbegrijpelijk”.

Toen de evacuatie aan de gang was, was het kabinet verrast door het aantal Nederlanders dat Afghanistan bezoekt ondanks het negatieve reisadvies voor het land, zei Bijleveld vrijdag voor aanvang van de ministerraad. “Ik vind het soms onbegrijpelijk dat mensen, terwijl ze vluchtten en hier kwamen, uiteindelijk weer terug gingen, terwijl de situatie al niet goed was”, zei ze.

Totdat evacuatievluchten vorige week donderdag noodgedwongen moesten stoppen, evacueerde Nederland 2.500 mensen uit Afghanistan, waaronder 1.600 mensen die Nederland als eindbestemming hadden. Honderden mensen op de evacuatielijst van Nederland bleven achter.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft momenteel contact met zo’n 600 mensen in Afghanistan die het wil helpen evacueren. Ongeveer 500 daarvan zijn Nederlanders, vluchtelingen met een verblijfsvergunning in Nederland en gezinsleden die in aanmerking komen voor gezinshereniging, meldt de NOS.

Op de lijst staan ​​ook twee lokale ambassademedewerkers en zo’n 23 Afghaanse medewerkers van de Europese Unie, de NAVO of de Verenigde Naties, over wie is afgesproken dat ze naar Nederland mogen komen. Dan zijn er 56 Afghanen die in aanmerking kwamen voor evacuatie dankzij een motie van D66 om ook hulp te bieden aan onder meer Afghaanse koks en bewakers die op Nederlandse missies werkten, justitieel medewerkers, chauffeurs, journalisten en medewerkers van Nederlandse ontwikkelingsprojecten.

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt tegen de NOS dat het een “dynamische lijst” met namen heeft, waaruit ook mensen worden verwijderd en anderen worden toegevoegd. Een belteam van 50 medewerkers doet zijn best om contact te houden met deze groep. Ze zullen worden geëvacueerd zodra evacuaties weer mogelijk zijn.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?