Nederland zet Russische informanten niet uit in onderzoek MH17

Image source - Pexels.com


Nederland zet een Russisch echtpaar dat justitie informatie heeft gegeven over het neerhalen van vlucht MH17 niet uit, meldt de Volkskrant. Het koppel had in Nederland alle rechtsmiddelen uitgeput na drie afgewezen asielaanvragen, maar de IND heeft hen onlangs toch asiel verleend, aldus de krant.

In juli 2014 hoorde de vrouw per ongeluk informatie over wie betrokken was bij het afvuren van de BUK-raket die eerder diezelfde maand vlucht MH17 in Oost-Oekraïne neerhaalde. Het kennen van die informatie bracht haar en haar vriend in de problemen. Ze werden volgens de krant bedreigd en aangevallen door Russische veiligheidsagenten.

Ze vluchtten uiteindelijk naar Nederland, waar ze asiel aanvroegen en meewerkten met justitie in het MH17-onderzoek.

In de zomer werd hun derde asielaanvraag afgewezen. De Volkskrant meldde dat Nederland twee mensen zou uitzetten die belangrijke informatie hebben gegeven in het grote onderzoek. Verschillende Nederlandse inlichtingenbronnen bekritiseerden vervolgens het optreden van de immigratie- en naturalisatiedienst IND en uitten hun bezorgdheid over wat er met het paar zou gebeuren als ze teruggestuurd zouden worden naar Rusland. Dit was voor de IND aanleiding om hun definitieve aanvraag opnieuw te beoordelen en zij kregen de vluchtelingenstatus.

Vlucht MH17 van Malaysia Airlines werd op 17 juli 2014 boven Oost-Oekraïne neergeschoten, waarbij alle 298 mensen aan boord om het leven kwamen, waaronder 196 Nederlanders. In Nederland vindt momenteel het proces plaats tegen de eerste vier mannen die verdacht worden van betrokkenheid bij deze aanslag. Het Openbaar Ministerie heeft woensdag levenslang geëist tegen rebellenleider Igor Girkin, zijn rechterhand Sergei Dubinsky, zijn assistent Oleg Pulatov en garnizoenscommandant Leonid Khartshenko.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?