Nederland zet in op emissievrije vrachtwagens in 2040 tijdens COP26

Image source - Pexels.com


Alle nieuwe vrachtwagens en bussen die vanaf 2040 worden verkocht, moeten op schone energie rijden. Op de klimaattop in Glasgow zullen maar liefst 13 landen deze ambitie uitspreken. De intentieverklaring is een initiatief van Nederland. Ook verschillende bedrijven en steden spraken hun steun uit.

“Omdat vrachtwagens gemiddeld zo’n tien jaar op de weg zijn, is het akkoord een goede stap om de uitstoot van broeikasgassen door vrachtwagens en bussen wereldwijd tot 2050 terug te dringen tot nul”, aldus het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Staatssecretaris Steven van Weyenberg, momenteel in Glasgow, noemde het akkoord “een goed begin”. Hij hoopt dat meer landen zullen toetreden.

De landen die direct bij Nederland zijn gekomen zijn het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Noorwegen, Oostenrijk, Turkije, Nieuw-Zeeland, Luxemburg, Finland, Canada, Chili, Zwitserland en Uruguay. Bedrijven als Unilever, IKEA, Volvo, Scania, UPS, Amazon en Siemens deden ook mee. Schotland en Wales spraken onafhankelijk hun steun uit, evenals New York, Delhi en het stadsnetwerk C40, waartoe onder meer Amsterdam en Rotterdam behoren.

De doelstelling is in lijn met afspraken uit het Nederlandse klimaatakkoord. Daarin staat het doel gesteld van volledig schoon wegverkeer in 2050. “Het is belangrijk om hier samen met andere landen naartoe te werken zodat de markt zich sneller ontwikkelt”, aldus Van Weyenberg. Zijn ministerie wees erop dat Nederlandse bedrijven “goed zijn in het bouwen van emissievrije bussen en vrachtwagens”.

Voorbeelden zijn bedrijven als Ebusco en VDL. Beide bedrijven in Noord-Brabant hebben al elektrische bussen geleverd aan tal van steden in binnen- en buitenland. De aangifte brengt dus niet echt nieuwe verplichtingen voor Nederland met zich mee, maar kan voordelig uitpakken voor het eigen bedrijfsleven.

Een paar jaar geleden was het verduurzamen van zwaar transport ingewikkelder dan nu, omdat de technologie nog niet volwassen was. Talloze vrachtwagenbouwers hebben inmiddels modellen ontwikkeld die rijden op elektriciteit of waterstof.

“De uitstoot van de transportsector wereldwijd is niet in lijn met de doelstellingen van Parijs”, aldus het ministerie, verwijzend naar de klimaatdoelen die in 2015 zijn afgesproken. “Zwaar verkeer is verantwoordelijk voor meer dan een derde van de CO2-uitstoot en ongeveer 70 procent van de stikstof uitstoot van al het wegverkeer wereldwijd en produceert veel schadelijke gassen die mensen direct inademen.”

Reden genoeg om voor groen te gaan, aldus Van Weyenberg. Dat is echter nog steeds duur. “Veel transportbedrijven aarzelen over de prijs en veel producenten aarzelen nog om massaal schone vrachtwagens te maken”, erkennen ze in Den Haag. Daarom werken we aan een nieuwe subsidieregeling voor de aanschaf van schone vrachtwagens. Er is al subsidie ​​voor de aanschaf van emissievrije bestelauto’s.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?