Nederland zet 17 Russische diplomaten uit die beschuldigd worden van spionage

Image source - Pexels.com


Nederland heeft de geplande uitzetting aangekondigd van 17 mensen die geregistreerd staan ​​als Russische diplomaat, maar die worden beschuldigd van spionage voor hun thuisland, schreef minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra in een brief aan de Tweede Kamer. Zij moeten Nederland binnen twee weken verlaten. De Russische ambassadeur is dinsdag ontboden op het ministerie van Buitenlandse Zaken en op de hoogte gesteld van het besluit.

“De ambassadeur heeft vernomen dat Nederland 17 Russische inlichtingenofficieren, werkend onder diplomatieke dekking, uit Nederland uitzet”, aldus Hoekstra. Hij zei dat de reden is dat de Nederlandse binnenlandse en militaire inlichtingendiensten “aangetoond hebben dat de betrokken personen, geaccrediteerd als diplomaten van de Russische missie in Nederland, in het geheim actief zijn als inlichtingenofficieren”.

In een afzonderlijke verklaring zei het ministerie van Buitenlandse Zaken dat de Verenigde Staten, Polen, Bulgarije, Slowakije, Estland, Letland, Litouwen en Montenegro allemaal soortgelijke maatregelen hebben genomen tegen mensen waarvan zij beweerden dat het Russische agenten waren, vermomd als diplomaten.

“Nederland heeft dit besluit genomen vanwege de dreiging van deze groep voor de nationale veiligheid. De inlichtingendreiging tegen Nederland blijft groot en in bredere zin maakt de huidige houding van Rusland de aanwezigheid van deze inlichtingenofficieren hoogst onwenselijk.” aldus Hoekstra.

Hoekstra vermeldt in zijn brief niet de bewijzen die de Nederlandse autoriteiten aan het kabinet hebben voorgelegd. Hij ging ook niet in op eventuele snode activiteiten die zijn ondernomen door de mensen die met de uitzetting worden geconfronteerd.

“De ervaring leert dat Rusland dit soort maatregelen niet onbeantwoord laat. Daar kunnen we niet over speculeren, maar het ministerie van Buitenlandse Zaken is voorbereid op verschillende scenario’s die zich in de nabije toekomst kunnen voordoen”, aldus Hoekstra in een persbericht.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?